Vaječná tlačenka: Skvělý a jednoduchý recept

V tomto receptu se ponoříme do tradiční české kuchyně a připravíme si vaječnou tlačenku, lahůdku, která nejenže skvěle chutná, ale i skvěle vypadá. Ideální pro každou příležitost, ať už jako součást svátečního stolu nebo jen tak na chlebíčky pro rodinu. Následujte mě krok za krokem, ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, a připravte si tuhle vynikající pochoutku.

Zdroj: Dana Chowaniecová

Co budeme potřebovat

  • 6 vajec – uvařených
  • 1 moravanka (malá konzerva českého salátu)
  • 376 g tatarky (tatranské omáčky)
  • 30 dkg salámu – na drobno nakrájeného
  • 1 kostka masoxu
  • 33 g želatiny – speciálně pro vaječnou tlačenku
  • Nálev z moravanky – doplněný do 3 decilitrů vody

Jak budeme postupovat

1) Příprava vajec a salámu: Začneme tím, že 6 vajec uvaříme natvrdo a necháme je vychladnout. Poté je přetlačíme přes sítko nebo kolečko, abychom získali jemnou strukturu. Salám nakrájíme na drobno.

2) Příprava nálevu a želatiny: Scedíme moravanku a nálev z ní doplníme vodou do celkového objemu 3 decilitrů. Nálev rozdělíme na dvě poloviny. Do první poloviny (150 ml) přidáme kostku masoxu a přivedeme k varu. Druhou polovinu nálevu ohřejeme, ale nevaříme, a rozpustíme v ní 33 g želatiny.

3) Kombinování ingrediencí: Scezenou moravanku nakrájíme na drobno (bez cibule a feferonů) a smícháme s uvařenými vejci a salámem. Přidáme vodu s masoxem, rozpuštěnou želatinu a tatarku. Důkladně vše promícháme.

4) Formování a chlazení: Směs nalijeme do formy a necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.

Krakonošův oheň z kuřecího masa s hranolkami

Závěr

Ať už hledáte inspiraci pro sváteční stůl nebo jen něco netradičního na chlebíčky, vaječná tlačenka je vždy skvělou volbou. Nebojte se experimentovat s přidáním dalších ingrediencí dle vaší chuti. Doufám, že tento recept vám přinese spoustu kulinářského potěšení!