Trápí Vás zamaštěná mřížka od digestoře? Stačí Vám jen tyto 2 suroviny a pár minut

Stává se vám, že i přes zapnutou digestoř na plný výkon se v kuchyni šíří zápach a vypadá to, že digestoř neodvádí vzduch tak, jak by měla? V tom případě je pravděpodobně na čase vyčistit filtr, který je zanesený starými tuky a prachem. Není to nic složitého – ve skutečnosti vám to zabere jen pár minut.

Zdroj: pinterest.com

Zapomeňte na to, že čištění mastné mřížky je dlouhodobý a náročný proces. Na trhu sice existuje řada přípravků určených k čištění, včetně pěny na trouby, hydroxidu draselného, tekutých mýdel, saponátů na mytí nádobí nebo parních čističů, ale proč sahat po chemii, když můžete dosáhnout stejného výsledku s použitím osvědčených domácích ingrediencí?

Domácí řešení pro čistou mřížku

Pro efektivní a šetrné vyčištění mřížky od digestoře potřebujete pouze jedlou sodu a teplou vodu. Tato metoda nejenže je účinná, ale také ekologická a šetrná k vašemu zdraví.

Co budete potřebovat:

  • Velký hrnec, do kterého se vejde alespoň polovina mřížky
  • Teplou vodu
  • Jedlou sodu (bicarbonu)

Postup čištění:

1) Naplňte hrnec teplou vodou tak, aby byla dostatečně horká, ale nevařila se.

2) Přidejte celý balíček jedlé sody a dobře promíchejte.

3) Ponořte do roztoku alespoň polovinu mřížky a nechte působit několik minut. Poté mřížku otočte a opakujte proces na druhé straně.

4) Pokud se zdá, že špína odchází obtížně, pomozte si houbičkou. V mnoha případech to však nebude nutné, jelikož soda skvěle rozpouští mastnotu.

Proč pravidelně čistit mřížku digestoře?

Pravidelná údržba digestoře je klíčová nejen pro zachování čistoty vaší kuchyně, ale také pro vaše zdraví. Usazené tuky a prach mohou způsobovat alergie, dusivý kašel a další respirační problémy. I když se doporučuje čištění mřížky alespoň jednou za rok, díky jednoduchosti této metody ji můžete čistit kdykoliv, jakmile si všimnete, že je to potřeba.


Dokonalý čistící prostředek na troubu: Čistá a dokonale odmaštěná téměř bez práce

Čištění trouby je úkol, který většina z nás nerada provádí. Obtížně dostupná místa, připálené nečistoty a všudypřítomná mastnota vytvářející na povrchu souvislý film jsou noční můrou každé domácnosti. Naštěstí existuje řešení, které je levné, rychlé a účinné, a které vám umožní získat zpět lesk vaší trouby bez nutnosti použití drahých čistících prostředků a odmašťovačů z obchodu.

Tento nápad na čištění trouby bez námahy a bez použití chemických prostředků láme rekordy na sociálních sítích. Jedná se o jednoduchý a nesmírně účinný recept, který překonává dokonce i komerční chemické čističe. Klíčem k úspěchu je kombinace běžně dostupných přísad, které se obvykle nepoužívají společně, natož v tak efektivním poměru.

Zdroj: istock.com

Co potřebujete:

  • 4 lžíce saponátu na nádobí
  • 0,2 l citrónové šťávy
  • 0,4 l octa
  • 2,5 l vlažné vody

Postup:

1) Všechny přísady smíchejte dohromady a nalijte směs do rozprašovací láhve.

2) Rozprašovací láhev použijte k nastříkání celého interiéru trouby.

3) Nechte působit půl hodiny, aby směs mohla řádně zapůsobit.

4) Po uplynutí této doby otřete vnitřek trouby čistým hadříkem nebo utěrkou.

Zdroj: istock.com

Budete ohromeni, jak snadno a rychle tato směs odstraní veškeré přilepené zbytky jídel, nečistoty a mastnotu z vaší trouby. Tento domácí čistící prostředek nejenže šetří vaše peníze, ale také je šetrnější k životnímu prostředí a vašemu zdraví, neboť se vyhýbáte použití škodlivých chemikálií.

Zdroj: istock.com

Vyzkoušejte tento dokonalý čistící prostředek a užijte si pocitu uspokojení z krásně čisté trouby bez zbytečné námahy a výdajů na drahé chemické přípravky. Váš domov bude nejen čistší, ale i zdravější místo k životu.

https://primainspirace.cz/2024/02/17/vase-mycka-ci-pracka-zapacha/

Závěr

Udržet mřížku digestoře čistou není žádná věda. S pomocí jedlé sody a teplé vody můžete dosáhnout skvělých výsledků bez nutnosti použití silných chemických přípravků. Tento snadný a rychlý způsob čištění nejen ušetří váš čas, ale také přispěje k lepší kvalitě vzduchu ve vaší kuchyni.