ROZHOVOR: Přírodniny proměňuje v trvalé ozdoby plné vzpomínek

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vstupte do fascinujícího světa klenotů, kterému vládne kreativita a preciznost. Lenka je expert na ruční výrobu šperků galvanoplastikou a cínováním. Její díla nesou pečeť originality a stylu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Lenka Blažková

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Dobrý den, moje jméno je Lenka Blažková, tvořím pod značkou LENKA BLAZA art. Jsem expert na ruční výrobu šperků galvanoplastikou a cínováním.

Napsala a vydala jsem odbornou knihu o cínování šperků s názvem VŠE O CÍNOVANÝCH ŠPERCÍCH, která je ojedinělá na trhu. Je mi ctí, že byla vybrána univerzitní knihovnou a bude provázet studenty oboru designu šperku.

Zájemcům umožňuji zážitek radosti z vlastnoručně vyrobeného cínovaného šperku na kurzu, který pořádám v Praze.

Absolvovala jsem 17 samostatných a společných výstav. Umístila jsem se v TOP 10 – Podnikavá žena roku 2017, kterou vyhlašuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Mé šperky nosí některé české celebrity a zdobí se jimi ženy po celém světě.

Píšu blogy o minerálech, o zajímavostech z přírody a také o podnikání.

Zdroj: Lenka Blažková

Můžete nám představit svou tvorbu šperků?

Nejvíce se zaměřuji na tvorbu náušnic, náhrdelníků, broží, drobných artefaktů a občas se nechám přemluvit k výrobě prstenu a náramku.

Ve své tvorbě se kromě šperků vyrobených způsobem měkkého pájení (cínování), jehož proces jsem podrobně popsala v knize Vše o cínovaných špercích, věnuji také vytváření šperků postupem pokovování přírodnin ryzí mědí. Tento způsob se nazývá electroforming, česky galvanoplastika.

Zdroj: Lenka Blažková

Kdy jste začala vyrábět šperky a co vás k tomu vedlo?

Tvorbě šperku se věnuji od roku 2010. Zpočátku jsem se výrobě věnovala při zaměstnání. Byl to dobrý způsob, jak nepřijít hned o jistotu práce, a přitom si otestovat, jestli bude o moje díla zájem a zda jsem dostatečně originální na to, abych se uplatnila na trhu. Protože šperky měly úspěch u známých a v širším okolí, představila jsem tvorbu na své první výstavě.

Postupně zájem narůstal, takže jsem zkrátila pracovní úvazek napůl a věnovala se více vytváření šperku, zřízení a provozu e-shopu, navázala jsem kontakty s dodavateli materiálu, učila se vše potřebné k podnikání. Nakonec se tvorba šperků a výuka na kurzech cínování staly mým zaměstnáním na plný úvazek.

Zdroj: Lenka Blažková

Je to vaše práce nebo koníček?

Je to moje práce, radost, svoboda, zodpovědnost a zároveň i koníček. Někdy víc práce, někdy víc koníček.

Čím se při tvorbě šperků inspirujete?

Stále mě velmi inspiruje příroda, ve které nacházím klid i exempláře vhodné do šperku. Při práci na zahradě ke mně přicházejí nové nápady. A když jdu na burzu minerálů, tam mě zase inspirují tvary kamenů, u kterých už vidím jejich budoucí zpracování. Inspirují mě i někteří zákazníci, kteří za mnou přicházejí se svými požadavky.

Zdroj: Lenka Blažková

V čem si myslíte, že jsou vaše šperky jedinečné?

Když nosíte šperk z mé dílny, cítíte pocit výjimečnosti, protože se zdobíte šperkem, který nikdo jiný nemá. Získáte nadšení z toho, že nosíte šperky od autorky, která tvořila i pro některé české celebrity. Uchováte si vzpomínky, protože šperk má navíc nový emocionální rozměr, pokud přírodnina, kterou proměním v trvalou ozdobu, pochází z místa, ke kterému máte citový vztah. Zažijete pocit radosti, kterou uděláte šperkem sobě, nebo tomu, koho šperkem obdarujete. Budete potěšení z toho, že si druzí všimnou, že máte šperk právě od značky LENKA BLAZA art, protože mé šperky jsou zapamatovatelné, originální a mají jedinečný rukopis.

Zdroj: Lenka Blažková

Můžete nás seznámit s jejich výrobním procesem?

Do mědí pokovených šperků zachycuji krásy přírody v její jedinečnosti a neopakovatelnosti. Na zahradě a v přírodě sbírám listy, plody, větvičky, květy, ale i ulity a podobně, které usuším a pak je v galvanické lázni pokryji vrstvou mědi. Přírodnina tak zůstane navždy uvnitř šperku, přesně kopírovaná vrstvou mědi. Proces pokovování může trvat i několik dní. Je to takový alchymický proces.

Přetvářím přírodu v trvalý šperk. Toho využívají například lidé, kteří si u mě nechávají pokovit rostlinu, ke které mají citový vztah. Buď jim připomíná domov anebo někoho blízkého. Píšu o tom v Příbězích šperků. Je to až dojemné.

Cínování je naproti tomu více technický proces, kdy mohu pomocí cínové pájky kombinovat kov a kámen či jiný materiál, jako jsou perly, korál, sklo, exotické dřevo, zkameněliny a další.

Zdroj: Lenka Blažková

Jak dlouho vám trvá vytvořit jeden šperk?

Jak už jsem zmínila, galvanoplastika je časově náročná technika a tvorba trvá i několik dní. Pokud je vrstva pomědění dostatečná, následuje leštění, případně patinování, pak povrchové úpravy a nakonec kompletace. Výroba může trvat od 2 do 7 dní, podle náročnosti šperku.

Cínování je technika o něco rychlejší. Například výroba jednoho složitějšího náhrdelníku trvá od 3 do 5 hodin.

Máte pro výrobu šperků dílnu?

Podnikat jsem začala doma v kuchyni, kde byl můj pracovní kout. Postupem času jsme vlastními silami a díky zručnosti a šikovnosti mého muže zrekonstruovali suterénní prostor, kde mám nyní pracovní ateliér.

Zdroj: Lenka Blažková

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Ráda bych si osvojila další zlatnické techniky.

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Pokud se protne představa zákazníka s mou představou a dostanu prostor pro volnou tvorbu, ráda vytvářím i na zakázku. Je to věc důvěry a jsem ráda za nápady, se kterými za mnou přicházejí. Když mi potom spokojený zákazník dá souhlas s uveřejněním Příběhu šperku, mám velkou radost.

Zdroj: Lenka Blažková

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Všechny zájemce s radostí zvu na své sociální sítě a na web s e-shopem:

www.lenkablaza.cz

www.facebook.com/LenkaBlazaArt

www.instagram.com/lenka.blaza

www.linkedin.com/in/lenkablaza

Zdroj: Lenka Blažková

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Milí čtenáři, dopřejte svým šperkům správnou péči. Chraňte šperky před nadměrným pocením např. při sportu. Zabraňte kontaktu šperků s chemikáliemi, též lakem na vlasy a s parfémem. Odkládejte šperky na noc. Pokud šperky nenosíte, uložte je ve šperkovnici před působením denního světla a prachu. Je-li to potřeba, očistěte šperky jemným kartáčkem a saponátem a přeleštěte vatou na čištění drahých kovů, nebo flanelem. Jantar a perly chraňte před poškrábáním a čištěním v ultrazvuku, korál zbytečně nemáčejte ve vodě, přímé sluneční světlo mu též nedělá dobře.

Zdroj: Lenka Blažková
Zdroj: Lenka Blažková
Zdroj: Lenka Blažková