V dnešním receptu vás zavedeme zpět do časů babiččiny kuchyně, kde jednoduchost a chuť šly ruku v ruce. Dnes vám přinášíme babiččin recept na křupavý jablečný koláč ,který si ihned zamilujete a kterým si můžete připomenout chutě z dětství. Připravte se na nostalgický a lahodný zážitek!
Křupavý jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Jablíčková náplň:
- 1,5-2 kg nastrouhaných jablek
- citronová šťáva – podle chuti
- cukr a skořice – podle chuti
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 15 dkg moučkového cukru
- 20 dkg másla – (15 dkg margarínu)
- 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
Ostatní:
- vaječný bílek – na potíraní
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Jablka neduste, jen je pocukrujte, pokapejte citronovou šťávou, ochuťte skořicí a nechejte odstát, pak je dobře vymačkejte.
2. Do mísy jsi nasypejte mouku, přisypejte prášek do pečiva, moučkový cukr, přidejte máslo, žloutky a vmíchejte nastrouhanou kůru z 1 citronu – promíchejte a vypracujte těsto.
3. První plát těsta posypejte drobenkou, rozetřete jablíčkovou náplň a přikryji druhým plátem těsta, propíchejte vidličkou a potřete bílkem. Lze ho udělat i s margarínem , pak je potřeba 15 dkg, ale s máslem je drobivější.
4. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C, podle potřeby dozlatova.
5. Po upečení ho podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!