Velikonoční šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek je vynikající volbou pro jarní svátky a oslavy, jako je Velikonoce. Tento lehký a vláčný moučník vás překvapí svou jednoduchostí přípravy a bohatou chutí. Použití šlehačky v těstě dodává koláči jedinečnou texturu a citronová kůra přináší svěží aroma. Vydejte se na cestu tradičním pečením a připravte si tento lahodný beránek, který zaujme každého na první pohled.

Zdroj: Jana Jančíková

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru (stačí větší půlka)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šlehačka (33%, 250 ml)
  • Citrónová kůra

Postup přípravy

1) Příprava těsta: Ve velké míse vymíchejte vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte olej a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do směsi vmíchejte šlehačku a citronovou kůru. Vše důkladně prošlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.

2) Pečení: Těsto nalijte do formy na beránka, kterou jste si předem vymazali a vysypali moukou. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 45 minut, ale doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě. Použijte špejli k ověření, zda je beránek upečený – špejle by měla být po vytažení suchá.

3) Dokončení: Nechte beránka po upečení chvíli vychladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku nebo talíř a nechte úplně vychladnout.

Velikonoční beránek z olejového těsta

Závěr

Šlehačkový beránek je ideální moučník, kterým můžete potěšit své blízké během jarních svátků nebo při jakékoliv jiné příležitosti. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. S touto recepturou si můžete být jisti, že váš beránek bude nejen krásný na pohled, ale také neodolatelně chutný.