Šlehačkový beránek je vynikající volbou pro jarní svátky a oslavy, jako je Velikonoce. Tento lehký a vláčný moučník vás překvapí svou jednoduchostí přípravy a bohatou chutí. Použití šlehačky v těstě dodává koláči jedinečnou texturu a citronová kůra přináší svěží aroma. Vydejte se na cestu tradičním pečením a připravte si tento lahodný beránek, který zaujme každého na první pohled.
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru (stačí větší půlka)
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku oleje
- 3 vajíčka
- 1 prášek do pečiva
- 1 šlehačka (33%, 250 ml)
- Citrónová kůra
Postup přípravy
1) Příprava těsta: Ve velké míse vymíchejte vajíčka s moučkovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávejte olej a pak mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do směsi vmíchejte šlehačku a citronovou kůru. Vše důkladně prošlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2) Pečení: Těsto nalijte do formy na beránka, kterou jste si předem vymazali a vysypali moukou. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 45 minut, ale doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě. Použijte špejli k ověření, zda je beránek upečený – špejle by měla být po vytažení suchá.
3) Dokončení: Nechte beránka po upečení chvíli vychladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku nebo talíř a nechte úplně vychladnout.
Závěr
Šlehačkový beránek je ideální moučník, kterým můžete potěšit své blízké během jarních svátků nebo při jakékoliv jiné příležitosti. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. S touto recepturou si můžete být jisti, že váš beránek bude nejen krásný na pohled, ale také neodolatelně chutný.