Perník s citronovou polevou jednoduchý a rychlý na přípravu: Celá rodina ho zbožňuje

Perník je tradiční sladkost, která by neměla chybět v žádné domácnosti, zejména během zimních měsíců nebo svátků. Tento recept na perník s citronovou polevou je jednoduchý, ale zároveň nabízí bohatou chuť a vůni díky použití celozrné špaldové mouky a kefíru. Pokud potřebujete větší množství, recept je snadno upravitelný. Připravte si tento lahodný perník a dopřejte si kousek sladké pohody.

Zdroj: Markétka Kaky Piškaninová

Suroviny

Perník

  • 2 hrnky celozrné spaldové mouky
  • Prášek do perníku a půl prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 hrnek mléka nebo kefíru
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 vejce

Poleva

  • 1 lžíce horké vody
  • 1 lžíce šťávy z citronu nebo limety
  • 100 g moučkového cukru

Kynuté povidlové koláče s drobenkou – Tradiční pochoutka

Postup přípravy

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte suché ingredience – celozrnou spaldovou mouku, prášek do perníku, prášek do pečiva a kakao.

2) Přidání mokrých složek: Do suché směsi přidejte mléko (nebo kefir), cukr, med, olej a vejce. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

3) Pečení: Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut, nebo dokud není perník upečený. Pro ověření upečenosti použijte špejli, která by měla z těsta vytáhnout suchá.

4) Příprava polevy: V malé misce smíchejte horkou vodu, citronovou šťávu a moučkový cukr. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne bílá, hladká a lesklá poleva.

5) Dokončení: Polevu nalijte na vychladlý perník a nechte ztuhnout.

Zdroj: Markétka Kaky Piškaninová

Závěr

Domácí perník s citronovou polevou přináší do vašeho domova nejen úžasnou vůni, ale i chuť plnou tradice a pohody. Tento recept je důkazem, že i jednoduché pečení může přinést velkou radost. Ať už připravujete perník pro rodinu nebo jako sladký dárek pro přátele, jeho chuť bude vždy symbolem lásky a péče.