Víte, jak často měnit povlečení? Odpověď vás překvapí

Představte si, že každý večer, když uléháte do postele, se ve skutečnosti schováváte pod peřinu s tisíci neviditelnými “nájemníky”. Tento článek vám prozradí, jak často byste měli měnit ložní povlečení, abyste se vyhnuli kožním problémům a zaručili si zdravý spánek.

Zdroj: istock.com

Jak často měnit ložní povlečení?

Většina z nás si ložní povlečení mění asi jednou za měsíc, což je podle odborníků příliš málo. Pro zdravé dospělé se doporučuje měnit povlečení každé dva týdny, zatímco prostěradlo by mělo být vyměněno každý týden. Nezapomínejte také na pravidelné čištění peřiny a polštářů, které hrají klíčovou roli v udržení čistého a zdravého spánkového prostředí.

Zdroj: istock.com

Co všechno s vámi spí?

Za noc můžeme vypotit až 1,5 litru tekutin a zanecháme po sobě odumřelé kožní buňky, vlasy a lupy. Tento materiál je hostinou pro roztoče, z nichž v gramu prachu z peřiny nebo polštáře může být až 15 000.

https://primainspirace.cz/2024/03/14/cistic-na-matrace/

Jak vám mohou roztoči uškodit?

Roztoči produkují alergeny, které mohou způsobovat nebo zhoršovat respirační problémy, ekzémy, vyrážky nebo akné. Zvláště pro alergiky nebo astmatiky je důležité měnit ložní prádlo každé 2-3 dny, stejně tak v případě, že je člověk nemocný a více se potí.

Důležité je i správné praní

  • Teplota praní: Prostěradla a povlečení byste měli prát alespoň na 60 °C, aby se usmrtily veškeré roztoče.
  • Extra máchání: Přidání dalšího máchacího cyklu zaručí vypláchnutí všech chemikálií.
  • Zapínání: Před praním zapněte povlečení na knoflíky, aby nedošlo k poničení.
  • Větrání: Pravidelné větrání lůžkovin výrazně sníží množství roztočů.
Zdroj: istock.com

Závěr

Zdravý spánek je nezbytný pro naši celkovou pohodu, a pravidelná výměna a údržba ložního prádla je klíčová pro jeho zajištění. Teď, když víte, jak často byste měli měnit ložní povlečení a jak o něj pečovat, můžete si užívat čistého a zdravého prostředí pro váš spánek. Navštivte náš e-shop, kde si můžete vybrat nové povlečení a prostěradla a zajistit si tak neustálou čistotu ve vaší ložnici.