Připravte se na gastronomický zážitek, který vám přinese náš měkký koláč z jemného těsta, plný bohaté skořicové náplně a zakončený luxusní polevou ze zakysané smetany. Ať už hledáte ideální dezert pro rodinné oslavy nebo jen chcete zpříjemnit běžný den, tento koláč je skvělou volbou pro každou příležitost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Měkký koláč z jemného těsta se skořicovou náplní a polevou ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce
- 75 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 360 ml mléko
- 420 g mouka
- 15 g prášek do pečiva
- špetka soli
Skořicová náplň:
- 120 g rozpuštěné máslo
- 100g hnědý cukr
- 1 lžíce mouky
- 1 lžíce skořice
Poleva:
- 2 lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte máslo, cukr a dochuťte vanilkovým extraktem. Šlehejte a během šlehání postupně přilévejte mléko. Dále přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pořádně promíchejte do hladkého těsta.
2. Následně výsledné těsto naneste na plech vyložený pergamenem, pěkně rozetřete a uhlaďte – nechte chvíli stranou.
3. Skořicová náplň: Do malého hrnce s rozpuštěním máslem nasypejte hnědý cukr, mouku a nakonec dochuťte skořicí. Pořádně promíchejte a vařte na mírném ohni.
4. Po uvaření skořicovou náplní polijte těsto a pomocí špejle vytvarujte libovolné vzory.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 stupních Celzia.
6. Poleva: Do malé misky dejte zakysanou smetanu a moučkový cukr – dobře promíchejte do hladké konzistence.
7. Získanou polevou potřete povrch vychladlého upečeného koláče – můžete na chvíli uložit do lednice.
8. Měkký koláč z jemného těsta se skořicovou náplní a polevou ze zakysané smetany podávejte s láskou, vekou chutí a potěšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!