Trápí Vás plíseň v koupelně? Vyrobte si jednoduše tento skvělý čistič jen ze 2 surovin

Plíseň v koupelně může být noční můrou pro každého z nás. Nejenže kazí vzhled vaší koupelny, ale může mít i negativní vliv na vaše zdraví. Naštěstí existují účinné a ekonomické metody, jak se plísně zbavit, a to za použití pouhých dvou surovin, které máte pravděpodobně již doma. Představujeme vám jednoduchý, ale mimořádně účinný recept na domácí čistič proti plísním.

Zdroj: istockphoto.com

Najděte zdroj plísně

Než začnete s čištěním, je klíčové zjistit, odkud plíseň přichází. Plíseň miluje vlhkost a teplo, proto se často objevuje v koupelnách. Zkontrolujte potrubí, spáry kolem vany, umyvadla, sprchového koutu, a také méně zřejmá místa jako jsou rohy místnosti, za nábytkem či pod pračkou. Odhalení zdroje je prvním krokem k účinné eliminaci plísně.

Zdroj: istockphoto.com

Skvělý tip na domácí čistič, který skvěle vyčistí a naimpregnuje sprchový kout

DIY čistič proti plísním

Pro vytvoření domácího čističe proti plísním potřebujete pouze ocet a jedlou sodu – dvě suroviny, které mají silné čistící účinky a jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí.

Ingredience:

  • Bílý ocet
  • Jedlá soda

Postup:

1) Příprava pasty: Stačí smíchat jeden hrníček sody s jednou až dvěma lžičkami saponátu a naředit vodou tak, aby vznikla hustá pasta. Tu naneste na houbičku a odstraňte plísně. Soda pomáhá odstranit plíseň mechanickým čištěním a neutralizuje nepříjemný zápach.

2) Ocet jako finální úder: Po aplikaci sody nastříkejte postižená místa bílým octem. Ocet je přírodní dezinfekční prostředek, který zabíjí plísně a bakterie. Neředěný ocet nalijte do rozprašovače a aplikujte přímo na plíseň. Nechte působit, a poté důkladně opláchněte vodou.

Zdroj: istockphoto.com

Prevence je klíčová

Zároveň s čištěním je důležité zaměřit se na prevenci. Udržujte koupelnu suchou a čistou, pravidelně větrejte a používejte odsávání vlhkosti. Vlhkost a teplý vzduch jsou pro plíseň ideální, proto je důležité tyto podmínky minimalizovat.

https://primainspirace.cz/2024/03/10/jak-odstranit-zlute-skvrny-ze-zachodoveho-prkenka/

Závěr

Boj s plísní v koupelně nevyžaduje drahé chemické přípravky. Použitím bílého octa a jedlé sody můžete efektivně odstranit plíseň a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. Nezapomeň