Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na jablečný koláč se zakysanou smetanou, je tím pravým. Chutná jablečná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Jablečný koláč se zakysanou smetanou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 45 dkg hladká mouka
- 15 dkg moučkového cukru
- 25 dkg margarínu
- nastrouhaná citronové kůra
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 vejce
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 1 lžíce oleje
- citronová šťáva z 1 citronu + 3 lžíce moučkového cukr
- skořice – podle chuti
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
Způsob přípravy jablečného koláče se zakysanou smetanou:
1. Do mísy prosejte hladkou mouku, poté moučkový cukr dobře vmíchejte do margarínu pokojové teploty, nastrouhejte citronovou kůru a přisypejte také prášek do pečiva – promíchejte a do středu jamky dejte zakysanou smetanu smíchanou s vyšlehaným vejcem – dobře promíchejte a hotové těsto uložte na 30 minut do lednice.
2. Z jablek vykrojte jádřince, oloupejte je, nastrouhejte na struhadle s velkým otvorem a trochu vymačkejte šťávu.
3. Nastrouhaná jablka osmažte v pánvi na oleji a přilijte šťávu z citronu smíchanou se 3 lžícemi moučkového cukru a skořicí – nechejte vychladnout.
4. Na pomoučené desce vyválejte dva středně velké pláty těsta. Jeden plát těsta položte do vymazané a moukou vysypané formy, propíchejte vidličkou a posypejte drobenkou. Navrch rozetřete jablečnou náplň a přikryjte druhým plátem drobenkového těsta, který totéž propíchejte vidličkou.
5. Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 200 °C.
6. Po upečení nechejte koláč trochu vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem.
7. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť!