Náš dvoubarevný mramorový koláč s pudinkovým krémem a zakysanou smetanou přináší právě toto – jedinečnou symfonii chutí a barev, která okouzlí na první pohled i ochutnání. Tento koláč je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako elegantní doplněk k odpolední kávě. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dvoubarevný mramorový koláč s pudinkovým krémem a zakysanou smetanou
Co budeme potřebovat:
Dvoubarevné těsto:
- 5 žloutky
- 250 g cukru
- 150 ml rostlinný olej
- 100 ml vody
- 250 g mouky
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 5 vaječné bílky
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa
Pudink:
- 800 ml mléka
- 80 g vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob
- 2 lžíce cukru
Poleva:
- 200 ml smetany
- 2 lžíce vanilkový cukr
- 400 g zakysaná smetana
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do misky od robotického mixéru dejte žloutky a přisypte cukr – šlehejte a během šlehání postupně rovnoměrně přilévejte rostlinný olej s vodou. Šlehejte do hladké konzistence, pak přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
2. Do misky nalijte vaječné bílky a přidejte špetku soli. Vyšlehejte do tuhé bílé pěny, kterou pak vmíchejte do směsi těsta – pořádně promíchejte a připravené těsto rovnoměrně rozdělte na polovinu, kde do jedné 1/2 těsta nasypejte kakao – promíchejte.
3. Připravte plech na pečení o rozměru 22 x 31 cm vyložený pergamenem. Nalijte do něho “obyčejné” těsto, které pěkně rozetřete a následně nalijte kakaové těsto, které také pěkně rozetřete a pomocí špejle vytvarujte vzory – nechte chvíli stranou.
4. Pudink: Do hrnce na sporáku nalijte mléko a přisypte cukr – promíchejte. Trochu mléka smíchejte s vanilkovým pudinkovým prášek nebo kukuřičným škrobem a směs přelijte do hrnce s mlékem – dobře promíchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
5. Získaný uvařený pudink nalijte na kakaové těsto a vytvarujte vzory.
6. Pečte v horkovzdušné troubě 30 minut při 160 °C a po upečení nechte koláč úplně vychladnout na mřížce.
7. Poleva: Do nádobky nalijte smetanu a přisypte vanilkový cukr – vyšlehejte do pěny, pak přendejte do mísy a přidejte zakysanou smetanu. Pořádně promíchejte a výslednou polevu naneste na koláč, kterou pěkně rozetřete a potom na polevě vytvarujte jemné vlnky.
8. Na závěr odstraňte pergamen a zarovnejte okraje.
Dvoubarevný mramorový koláč s pudinkovým krémem a zakysanou smetanou podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!