Představte si kombinaci bohatého čokoládového a jemného mascarpone krému v jednom dezertu. Tento okouzlující zákusek s čokoládovým a mascarpone krémem je přesně to, co potřebujete pro zvláštní příležitosti nebo kdykoliv, když chcete potěšit sebe nebo své blízké něčím opravdu speciálním. Jeho příprava může vypadat náročně, ale s trochou lásky a pečlivosti zvládne každý vytvořit tento úžasný dezert.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml oleje
- 300 g hladké mouky
- 100 g nahrubo nastrouhaných ořechů
- 50 g kakaového prášku
- Špetka soli
- 150 ml mléka
- 1 balení prášku do pečiva
Na kakaový krém:
- 300 g hořké čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
Na bílý krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 200 g mascarpone
- 2 čajové lžičky instantní kávy (volitelně)
Na polevu:
- 100 g mléčné čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1) Příprava těsta: Vajíčka vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko a olej a dobře promíchejte. Do směsi postupně přidávejte mouku, kakao, ořechy, prášek do pečiva a sůl. Utřete do hladka a vylejte na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Nechte úplně vychladnout.
2) Příprava kakaového krému: Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní hořkou čokoládu. Směs nechte vychladnout a dále chlaďte v lednici asi 2 hodiny. Poté směs ušlehejte do konzistence šlehačky.
3) Příprava bílého krému: Stejným způsobem připravte bílý krém s bílou čokoládou, smíchejte s mascarpone a přidejte instantní kávu. Dobře promíchejte.
4) Vrstvení zákusku: Na vychladlé těsto nejprve navrstvěte kakaový krém, poté bílý krém a nakonec přelijte polevou z mléčné čokolády a smetany.
5) Dokončení: Nechte koláč ztuhnout v lednici, než podáváte.
Závěr
Tento zákusek je nejen vizuálně okouzlující, ale také nesmírně lahodný. Příprava může vyžadovat trochu více úsilí, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ať už chcete oslavit zvláštní příležitost nebo jen udělat radost svým blízkým, tento zákusek s čokoládovým a mascarpone krémem bude vždy správnou volbou.