Dnes vás vezmeme na sladké dobrodružství! Dnešními ozdobami vašeho slavnostního stolu budou jemné karamelovo-arašídové čokoládové košíčky s mascarpone krémem a smetanou. Vychutnejte si každé sousto těchto košíčků, které se Vám rozplynou v ústech i na jazyku! Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako v sladkém nebi!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Karamelovo-arašídové čokoládové košíčky s mascarpone krémem a smetanou
Co budeme potřebovat:
Karamel:
- 150 g cukru
- 70 g studené máslo
- 110 g horké smetany (33-36 % tuku)
- 100 g pražené arašídy
- špetka soli
Těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 130 g cukru
- 30 g rostlinný olej
- 90 g hladká mouka
- 30 g kakaa
- 1 lžička prášek do pečiva
Krém:
- 300 g mascarpone
- 1 lžička vanilkový cukr/extrakt
- 30 g moučkový cukr
- 200 ml smetany (33-36 % tuku)
Poleva:
- 50 g horká čokoláda
- 50 ml smetana
Na zdobení:
- 25 g pražené nasekané arašídy
Jak budeme postupovat:
1. Karamel: Do pánve nasypte cukr – zkaramelizujte ho na středním ohni a přidejte studené máslo. Přilijte horkou smetanu – míchejte a nakonec pražené arašídy a dochuťte špetkou solí. Promíchejte a po uvaření nechte vychladnout.
2. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a cukr. Vyšlehejte do krásné pěny a přilijte olej. Pokračujte ve šlehání do nadýchané pěny.
3. Následně si smíchejte suché přísady: hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva, potom nasypejte prosáté přísady do mísy s vyšlehanou nadýchanou pěnou – promíchejte a nadýchané hladké těsto je hotové!
4. Výsledné těsto nalijte na plech vyložený pergamenem o rozměru 37 x 26 cm, pěkně ho rozetřete a uhlaďte.
5. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 170 °C a po upečení odstraňte pergamen a nechte vychladnout.
6. Pomocí hrubšího kolečka vytvarujte kolečka 5,5 cm, které položte na mřížku, zbytky těsta pomelte v mixéru na “písek” a přesypejte do mísy.
7. Krém: Do jiné mísy dejte mascarpone krém, přisypte vanilkový cukr nebo přilijte vanilkový extrakt, přidejte moučkový cukr a přilijte smetanu. Pořádně vyšlehejte do lahodného krému.
8. Získaný krém naneste do zdobícího sáčku, pomocí něho vytvarujte na těstě kolečka krému a do středu naneste karamel s arašídy, který přikryjte krémem.
9. Obalte je v pomletém jemném těstě a položte obalené na mřížku.
10. Poleva: Do misky dejte lupínky horké čokolády a zalijte smetanou – rozpusťte v mikrovlnce nebo v parní lázni a míchejte do hladké konzistence.
11. Polevu naneste do zdobícího sáčku a pomocí něho vytvarujte vlnky na košíčcích a na závěr ještě ozdobte praženými nasekanými arašídy.
12. Karamelovo-arašídové čokoládové košíčky s mascarpone krémem a smetanou podávejte s láskou, radostí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!