Pokud hledáte skvělý recept na nějaké mlsání, pak tento dnešní musíte rozhodně vyzkoušet. Využijte jablka, které Vám zbyly ze zahrádky, a upečte si vynikající jablečný koláč. Budete mít skvělý zákusek ke kávě nebo k snídani. Kombinaci strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému si zamilujete.
Recept na jablečný koláč:
Co budeme potřebovat:
formu o rozměru 25 x 16 cm
Na těsto:
- 40 g krystalového cukru
- špetku soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vejce
Na jablečnou nádivku:
- 3 větší jablka
- 40 g krystalového cukru
- 1/2 ČL mleté skořice
- 70 ml vody
Na krém:
- 500 ml mléka
- 70 g krystalového cukru
- 2 vejce
- 60 g kukuřičného škrobu
- 10 g vanilkového cukru
- 50 g másla
Jak budeme postupovat:
1) Do misky si nasypeme cukr, prášek do pečiva, sůl, prosetou mouku a vše důkladně promícháme. Dále si nastrouháme 100 g studeného másla na hrubém struhadle, smícháme, zapracujeme vejce a vypracujeme kompaktní těsto. To rozdělíme na dvě nerovné části, asi 2/3 a 1/3. Každý kousek těsta zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do mrazáku asi na 30 – 40 minut.
2) Mezitím si připravíme jablečnou nádivku. Jablka si oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zasypeme je cukrem, skořicí a dolijeme vodu. Necháme vařit a povaříme pod pokličkou asi 7 minut do měkka. Následně je přecedíme přes sítko a přejdeme k přípravě krému.
3) Do hrnce si nalijeme 2/3 mléka a dáme zahřát na sporák. Ve zbývajícím mléce si důkladně rozmícháme kukuřičný škrob a v samostatné misce si vyšleháme cukr s vajíčky a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko s kukuřičným škrobem. Nyní tuto směs za stálého míchání nalijeme do hrnce s horkým mlékem. Uvaříme hustý krém, který přikryjeme potravinářskou fólií a necháme jej vychladnout.
4) Připravíme si plech, resp. hranatou formu, kterou si vysteleme pečícím papírem. Větší kus těsta si na hrubém struhadle nastrouháme na dno a rovnoměrně rozložíme. Na vrstvu těsta rovnoměrně rozložíme jablečnou nádivku a celé přikryjeme krémem. Krém uhladíme a navrch nastrouháme menší těsto. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 ° C a pečeme asi 35 – 40 minut.
5) Po upečení necháme koláč úplně vychladnout, sundáme okraje formy i papír na pečení a dáme jej ještě minimálně na hodinu vychladit do chladničky. Nejlepší je však nechat jej vychladit přes noc. Nakrájíme a podáváme.
Doporučujeme také – Vynikající jablečný zákusek s úžasnou chutí a rychlou přípravou – recept si uložte