Nejlepší jablečný koláč, jaký jste jedli: Kombinace strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému z něj dělá krále jablečných koláčů

Pokud hledáte skvělý recept na nějaké mlsání, pak tento dnešní  musíte rozhodně vyzkoušet. Využijte jablka, které Vám zbyly ze zahrádky, a upečte si vynikající jablečný koláč. Budete mít skvělý zákusek ke kávě nebo k snídani. Kombinaci strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému si zamilujete.

jablečný koláč – kombinace strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému 
Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

Recept na jablečný koláč:

Co budeme potřebovat:

formu o rozměru 25 x 16 cm

Na těsto:

  • 40 g krystalového cukru
  • špetku soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vejce

Na jablečnou nádivku:

  • 3 větší jablka
  • 40 g krystalového cukru
  • 1/2 ČL mleté skořice
  • 70 ml vody

Na krém:

  • 500 ml mléka
  • 70 g krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 10 g vanilkového cukru
  • 50 g másla

Jak budeme postupovat:

1) Do misky si nasypeme cukr, prášek do pečiva, sůl, prosetou mouku a vše důkladně promícháme. Dále si nastrouháme 100 g studeného másla na hrubém struhadle, smícháme, zapracujeme vejce a vypracujeme kompaktní těsto. To rozdělíme na dvě nerovné části, asi 2/3 a 1/3. Každý kousek těsta zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do mrazáku asi na 30 – 40 minut.

jablečný koláč – kombinace strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému 
Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

2) Mezitím si připravíme jablečnou nádivku. Jablka si oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zasypeme je cukrem, skořicí a dolijeme vodu. Necháme vařit a povaříme pod pokličkou asi 7 minut do měkka. Následně je přecedíme přes sítko a přejdeme k přípravě krému.

jablečný koláč – kombinace strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému 
Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

3) Do hrnce si nalijeme 2/3 mléka a dáme zahřát na sporák. Ve zbývajícím mléce si důkladně rozmícháme kukuřičný škrob a v samostatné misce si vyšleháme cukr s vajíčky a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko s kukuřičným škrobem. Nyní tuto směs za stálého míchání nalijeme do hrnce s horkým mlékem. Uvaříme hustý krém, který přikryjeme potravinářskou fólií a necháme jej vychladnout.

Povrch rovnoměrně rozetřeme     
Povrch rovnoměrně rozetřeme                                       Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

4) Připravíme si plech, resp. hranatou formu, kterou si vysteleme pečícím papírem. Větší kus těsta si na hrubém struhadle nastrouháme na dno a rovnoměrně rozložíme. Na vrstvu těsta rovnoměrně rozložíme jablečnou nádivku a celé přikryjeme krémem. Krém uhladíme a navrch nastrouháme menší těsto. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 ° C a pečeme asi 35 – 40 minut.

jablečný koláč – kombinace strouhaného těsta, bohaté jablečné nádivky a krému 
Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

5) Po upečení necháme koláč úplně vychladnout, sundáme okraje formy i papír na pečení a dáme jej ještě minimálně na hodinu vychladit do chladničky. Nejlepší je však nechat jej vychladit přes noc. Nakrájíme a podáváme.

Chutná úžasně.
Chutná úžasně.                                                          Zdroj: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

Doporučujeme také – Vynikající jablečný zákusek s úžasnou chutí a rychlou přípravou – recept si uložte