Představujeme vám dokonalý recept pro všechny milovníky brokolice a květáku: zapékaný zeleninový pekáček s jogurtovým dresinkem. S naším krok za krokem postupem si můžete tento chutný zeleninový pekáček připravit snadno a rychle. Připravte si vidličku, protože tento pokrm si zaslouží místo na vašem jídelním stole!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapékaný zeleninový pekáček s jogurtovým dresinkem
Co budeme potřebovat:
Zeleninová část:
- 2 velké brambory
- 1 mrkev
- 1 malý květák
- 1 malá brokolice
- 1 lžíce soli
Ostatní:
- olivový olej – na smažení + olivový olej na vymazání mísy
- 1 zelená cibule
- 1 oranžová sladká paprika
- 150 g sýr
Směs:
- 3 vejce
- 5 lžic olivový olej
- 400 ml mléko
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 lžička soli
- 130 g mouka
- bylinkové koření – podle chuti
Dresink:
- 2 lžíce řecký bílý jogurt
- 2 lžíce majonéza
- 1 stroužek česneku
- nakládané okurky – podle chuti
- čerstvý kopr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce s vroucí vodou dejte brambory nakrájené na kolečka, nakrájenou mrkev na malé kolečka, růžičky květáku, růžičky malé brokolice a dochuťte solí – vařte 2-3 minuty na mírném ohni.
2. Po uvaření zeleninu sceďte a přendejte do mísy, ale bez brambor.
3. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem dejte nadrobno nakrájenou zelenou cibulku – smažte ji na mírném ohni 5-7 minut.
4. Do olivovým olejem vymazané zapékací mísy si pokládejte uvařené kolečka brambor, rozprostřete uvařenou zeleninu a rozložte smaženou zelenou cibulku a nakrájenou oranžovou sladkou papriku.
5. Směs: Do jiné mísy rozklepněte vejce – vyšlehejte a během šlehání přilévejte olivový olej – dále šlehejte. Poté přilijte 1/2 mléka a přisypte mouku – šlehejte/míchejte. Pak přilijte druhou 1/2 mléka a dochuťte bylinkovým kořením podle chuti – dobře promíchejte. Následně výslednou směsí přelijte ingredience v míse a na závěr posypte strouhaným sýrem.
6. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C.
7. Příprava dresinku: Do malé dresinkové misky dejte řecký bílý jogurt, přidejte majonézu, prolisovaný česnek, strouhané nakládané okurky a nasekaný čerstvý kopr. Dobře promíchejte a dresink je hotový!
8. Zapečenou zeleninu podávejte s připraveným jogurtovým dresinkem a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!