Vítejte v článku, který vás zavede do světa tradiční české rajčatové omáčky, jejíž bohatá chuť a vůně jsou jedinečné a nepostradatelné v české kuchyni. Připravte se na poznání receptu plného tradice a lahodných chutí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí rajčatová omáčka
Co budeme potřebovat:
Vývar z hovězího masa a kořenové zeleniny:
- 2 velké mrkve
- ¼ celeru
- 1 petrželový kořen
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 900 g hovězího masa (plec)
- 3-4 litry vody
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 1 lžička soli
Sladká rajčatová omáčka:
- 3 cibule, oloupané, jemně nakrájené
- 1 lžíce sádla
- 240 ml rajčatového protlaku
- 87 g hladké mouky
- 1,2 litru hovězího vývaru
- sůl
- 150 g krystalového cukru
- 5 lžic octa (8% kyselost)
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 20 g másla (studeného)
Jak budeme postupovat:
1. Vývar z hovězího masa a kořenové zeleniny: Očistěte a nakrájejte zeleninu na dvě části. Dejte ji společně s kusem hovězího masa do velkého hrnce.
2. Přidejte studenou vodu, přiklopte víkem a přiveďte k varu.
3. Odstraňte víko a škádlete kondenzovanou pěnu, která se vytváří na povrchu vývaru, lžící.
4. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte koření a sůl a snižte teplotu na minimum, aby se vývar vařil jen mírně a jen sem tam bublal. Hrnek už nezakrývejte víkem. Vývar se vaří asi 3 hodiny.
5. Maso vyjměte z vývaru a udržujte ho teplé. Vývar sceďte do čistého hrnce. Odeberte zeleninu a koření.
Pro rajskou omáčku nepotřebujete celý vývar, zbytek můžete zmrazit, jakmile vychladne, protože se vám bude hodit.
6. Rajská omáčka: Oloupejte cibuli a jemně ji nakrájejte.
7. V jiném hrnci rozpusťte sádlo a dejte na střední plamen. Přidejte cibuli a míchejte, dokud nezezlátne.
8. Přidejte rajčatový protlak a míchejte asi 1 minutu.
9. Přidejte mouku a neustále míchejte asi 30 sekund.
10. Přidejte vývar a promíchejte.
11. Přidejte 1 lžičku soli, cukr, ocet a koření.
12. Přiveďte k varu, snižte teplotu na třetinu a vařte občasným mícháním asi 20 minut. Omáčku dochuťte solí a cukrem podle potřeby.
13. Odstraňte hrnec s omáčkou z plotny, rozmixujte ji ručním mixérem (tento krok můžete vynechat).
14. Omáčku sceďte přes jemné síto do čistého hrnce.
15. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo, které změkčí omáčku. Míchejte lžící, dokud se máslo nerozpustí a máte hotovo!
Dobrou chuť!