Tento recept na rohlíčky z majonézového těsta vám přinese lehké a nadýchané pečivo, které je ideální k snídani, svačině či jako doplněk k hlavním jídlům. Díky přidání majonézové pochoutky do těsta získají rohlíčky jedinečnou chuť a krémovou texturu. Smetanový margarín a sýr gouda dodají rohlíčkům bohatost a šťavnatost.
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 100 g majonézové pochoutky
- 1 lžička soli
Před srolováním:
- 100 g smetanového margarínu
- 100 g sýru goudy
Před pečením:
- 1 vejce
- Sezam, kmín (podle chuti)
Postup:
1) Příprava kvásku: Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě 10 minut vykynout kvásek.
2) Výroba těsta: Do mísy nalijeme kvásek, přidáme polovinu mouky smíchanou s majonézou a solí. Zbytek mouky smíchaný s práškem do pečiva postupně přidáváme do mísy, neustále hněteme, dokud nezískáme extrémně měkké, ale nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě zdvojnásobit svůj objem.
3) Formování rohlíčků: Těsto rozdělíme na 16 kuliček, necháme je asi 10 minut odpočinout a pak začneme těsto vyválet do elipsy. Každou elipsu potřeme smetanovým margarínem, na jeden konec položíme tyčinku sýru goudy a celou elipsu srolujeme.
4) Pečení: Rohlíčky položíme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě 30 minut nakynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.
Párečky ve slanině a v listovém těstíčku – Tip na slanou svačinku!
Servírování:
Hotové rohlíčky podávejte teplé nebo vychladlé. Jsou skvělé samotné, s máslem nebo jako doprovod k vašemu oblíbenému pokrmu. Tyto rohlíčky jistě zaujmou na jakémkoliv stolu díky své výjimečné chuti a krásnému vzhledu.
Přejeme vám dobrou chuť a úspěch při pečení těchto dokonalých rohlíčků z majonézového těsta!