Kdy a jak vysít rajčata, aby přinesla dobrou úrodu? Zde jsou zásady, kterých je třeba se držet

Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji pěstované zeleniny v domácích zahradách. Ať už jste zkušený zahrádkář nebo začátečník, dodržení několika zásadních pravidel může výrazně přispět k tomu, aby vaše rajčata byla nejen chutná, ale i bohatě plodila. Od správného výsevu po výběr nejlepších odrůd – přinášíme vám komplexní průvodce, jak na to.

Zdroj: istock.com

Kdy a jak správně vysévat

Optimální čas pro výsev rajčat je období od února do března, kdy je již dostatek světla pro klíčení semen a růst sazenic. Pro výsev budete potřebovat kvalitní výsevní substrát, květináče nebo výsevní misky a samozřejmě kvalitní semena. Nezapomeňte na důkladnou přípravu substrátu a jemné zasypání semen.

Zdroj: istock.com

Péče o sazenice

Po vysazení je klíčové udržovat substrát vlhký, ale nikoli přemokřený. Sazenice potřebují k růstu dostatek světla a teplotu okolo 20 °C. Po vzejití prvních klíčků je důležité odstranit krycí fólii a sazenice pravidelně zalévat a přihnojovat.

Zdroj: istock.com

Pikýrování a výsadba do volné půdy

Jakmile sazenice vyrostou a mají dva pravé listy, je čas na pikýrování, tedy přesazení do větších květináčů. Před výsadbou ven je vhodné sazenice otužovat, tedy postupně je zvykat na venkovní podmínky. Výsadba ven by měla proběhnout až po posledních jarních mrazech, obvykle koncem května.

Zdroj: istock.com

Výběr nejlepších odrůd

Výběr správné odrůdy rajčat je zásadní. Na trhu existuje široká škála odrůd od časných po pozdní, od cherry rajčátek po masité typy. Mezi oblíbené patří například ‘Bejbino F1’, ‘Tornádo F1’, ‘Idyll’ pro časné odrůdy, nebo ‘San Marzano Gigante’ a ‘Perun F1’ pro ty pozdnější. Nezapomeňte na lunární kalendář, který může být vaším průvodcem pro optimální výsev.

Domácí hnojivo pro zdravé rostliny

Kvalitní přihnojování je pro rajčata klíčové. Kromě komerčních hnojiv můžete využít i domácí přípravky z kopřivy, ovocných výlisků nebo cibulové slupky. Tyto přírodní zdroje živin pomohou vašim rajčatům růst zdravě a odolávat nemocem.

Závěr

Pěstování rajčat může být s trochou péče a správným postupem příjemnou a odměňující zahradnickou činností. Dodržováním zásad správného výsevu, péče o sazenice, výběrem kvalitních odrůd a pravidelným přihnojováním si můžete zajistit bohatou úrodu chutných a šťavnatých rajčat. Přejeme vám mnoho zahradnických úspěchů a nezapomeňte užívat si každý krok na cestě k dokonalé úrodě.