Jednoduchý a moc dobrý koláč do formy s tvarohovou náplní

Představujeme vám recept na jednoduchý a velmi chutný tvarohový koláč, který se skvěle hodí k nedělnímu odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka po rodinném obědě. Použitím celozrnné špaldové mouky dosáhnete lehčí a zdravější varianty, aniž byste museli obětovat chuť.

Zdroj: Miroslava Beková

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky (v receptu je použita celozrnná špaldová mouka)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 130 g másla, nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 2 tvarohy (ve vaničkách)
  • 1 velký bílý jogurt
  • 2 vejce
  • 1/2 balíčku pudinkového prášku (vanilkového)
  • Citronová kůra a šťáva z půl citrónu
  • Cukr dle chuti

Jak budeme postupovat:

1) Příprava těsta: Do mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, sůl, vejce, nakrájené máslo a vodu. Vše společně zpracujeme do hladkého těsta, které vyválíme na pomoučněném povrchu do tenka. Těsto by mělo být dostatečně pružné a dobře se s ním pracuje.

2) Vytvoření základu koláče: Vyválené těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, ideálně do velké remosky. Dno i okraje formy by měly být těstem rovnoměrně pokryté.

3) Příprava náplně: V jiné misce smícháme tvaroh, bílý jogurt, vejce, pudinkový prášek, citronovou kůru a šťávu. Dle chuti osladíme cukrem. Směs by měla být hladká a bez hrudek.

4) Plnění koláče: Náplň rovnoměrně rozetřeme na připravený těstový základ. Pokud chcete mít těsto i na vrchu koláče, můžete si nechat trochu těsta stranou, které pak na náplň nastrouháte nebo nakrájíte na tenké plátky.

5) Pečení: Koláč pečeme ve předehřáté troubě (nebo v remosce) na střední teplotu (cca 180 °C) dozlatova, což obvykle trvá asi 30-45 minut. Pečení závisí na typu trouby nebo remosky, proto doporučujeme sledovat proces pečení.

6) Dokončení a servírování: Upečený koláč necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým ovocem.

Vyzkoušejte tento jednoduchý tvarohový koláč s ovocem

Závěr

Tento tvarohový koláč s citronovou náplní a možností použití celozrnné špaldové mouky je skvělou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchý, avšak lahodný recept. Koláč je jemný, vláčný a díky tvarohu a citronu velmi osvěžující.