Dnes vám přinášíme recept na lahodné pečené zeleninové karbanátky, které spojují svěžest cukety, sladkost mrkve a chuťovou plnost brambor. Tato jednoduchá kombinace přináší nejen lahodný zážitek, ale také zdravou dávku vlákniny a živin. Připravte se na požitek pro vaše chuťové pohárky i pro vaše tělo!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené zeleninové karbanátky z cukety, mrkve a brambor
Co budeme potřebovat:
- Mrkev 2 ks
- Cibule 1 ks
- Cuketa 3 ks
- Brambory 3 ks
- Kulatozrnná rýže 150 g
- Horký zeleninový vývar 500 ml
- Strouhanka
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Čerstvě mletý kmín
- Kopr 1 PL
- Rostlinný olej 3-4 PL
Jak budeme postupovat:
1. Očistěte a nastrouhejte mrkev.
2. Na pánvi rozehřejte 3-4 lžíce rostlinného oleje. Nastrouhanou mrkev na něm 3 minuty prohřívejte.
3. Očistěte a nadrobno nakrájejte cibuli.
4. Jemně nakrájenou cibuli přidejte na mrkev. Promíchejte a na středním až mírném ohni zahřívejte další 3 minuty.
5. Přidejte 150 g kulatozrnné rýže dobře propláchnuté ve studené vodě.
6. Zamíchejte a přidejte 500 ml horkého zeleninového vývaru.
7. Zamíchejte a přiklopte pokličkou. Na mírném ohni nechte rýži 10 minut nabobtnat.
8. Odstraňte pokličku, vypněte oheň a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a nechte vychladnout.
9. V hrnci uvařte 3 brambory ve slupce. Do vody přidejte lžičku soli. Vařte 30 minut.
10. Po uvaření nechte brambory trochu vychladnout. Brambory oloupejte.
11. Brambory rozmačkejte vidličkou ve velké míse.
12. Omyjte a nastrouhejte 3 cukety.
13. Nastrouhanou cuketu vložte do cedníku, přidejte lžičku soli a dobře promíchejte.
14. Jemně přitlačte lžící a nechte 30 minut okapat.
15. Osušenou cuketu přidejte na bramborovou kaši.
16. Přidejte rýžovou směs. Přidejte 40 g strouhanky, mletý kmín a sůl.
17. Omyjte a nadrobno nakrájejte svazek kopru. Přidejte do směsi.
18. Rukama míchejte, dokud nedojde k úplnému spojení.
19. Ze směsi rukama vytvarujte malé kuličky.
20. Každou kuličku obalte ve strouhance.
21. Na plech vyložený pečícím papírem položte kuličky a prsty je mírně zploštěte (volitelně).
22. Plech vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
23. Vyjměte z trouby a zeleninové karbanátky nechte mírně vychladnout.
Hotovo! Dobrou chuť!