Objevte kouzlo domácího jablečného koláče s tvarohem, který je pravou velikonoční delikatesou a zaručeně obohatí váš slavnostní stůl. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou této luxusně chutnající pochoutky, která si získá srdce každého milovníka sladkého.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- Mouka: 500 g
- Vejce: 2 střední
- Krupicový cukr: 200 g
- Máslo nebo margarín: 250 g
- Prášek do pečiva: 10 g
- Sůl: 1/4 lžíce
K plnění:
- Jablka: 4 větší nebo 6 menších
- Vanilín
- Skořice: 1 lžíce mleté
- Tvaroh: 500 g
- Zakysaná smetana: 100 g
- Krupicový cukru: 80 g
- Vejce: 1 střední
- Vanilka: špetka
- Sůl: 1/4 lžičky
- Škrob nebo mouka: 1-2 lžíce (pokud je to nutné)
Jak budeme postupovat:
1) Máslo vyšleháme s cukrem do pěny.
2) Přidáme vejce, sůl, prášek do pečiva a mouku, zpracujeme do hladkého těsta.
3) Těsto zabalíme do fólie a chladíme v lednici 40 minut.
4) Těsto rozdělíme, jednu polovinu rozválíme na pečícím papíru.
5) Připravíme náplň: nastrouhaná jablka smícháme s vanilkou a skořicí.
6) Tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou, cukrem a vejcem.
7) Na těsto vrstvíme jablka a tvarohovou směs.
8) Druhé těsto rozválíme, překryjeme náplň a okraje začistíme.
9) Koláč potřeme vajíčkem a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
Závěr
Tento nádivkový koláček s jablečnou a tvarohovou náplní je dokonalým spojením chutí, které oslaví jakoukoliv příležitost. Dopřejte si a svým blízkým tento nevšední gastronomický zážitek a užijte si společné chvíle plné sladké radosti.