Strouhaný jablečný koláč s pudinkem a skořicí

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na strouhaný jablečný koláč s pudinkem a skořicí, je tím pravým. Chutná jablečná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Sladkou tečku v podobě chutného jablečného koláče ocení všichni.

Strouhaný jablečný koláč s pudinkem a skořicí
Zdroj: LiViera Desserts

Strouhaný jablečný koláč s pudinkem a skořicí

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

  • 470 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 90 g moučkový cukr
  • 30 g vanilkový cukrr
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 270 g změklé máslo

Jablečná náplň:

  • 1,3 kg strouhaných jablek
  • 5 lžic cukru
  • 1 ½ lžičky skořice
  • 100 ml vody

Pudinková náplň:

  • 4 celá vejce
  • 110 g cukru
  • 1 lžička vanilkový extrakt (nebo 30 g vanilkový cukr)
  • 70 g kukuřičný škrob (nebo vanilkový pudink)
  • 870 ml mléka
  • 110 g másla

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku, sůl, prášek do pečiva, cukr a vanilkový cukr. Do suché směsi rozklepněte vejce, přidejte žloutek a změklé máslo – hněťte ručně, dohladka a vypracujte těsto.

2. Těsto rozdělte na 2 menší a 1 větší část, položte do mísy, přikryjte – uložte do mrazáku.

3. Jablečná náplň: V hrnci smíchejte očistěná a nastrouhaná oloupaná jablka s cukrem, skořicí a trochou vody – vařte, dokud nejsou jablka měkká a šťavnatá asi 5 minut, poté z jablek slijte přebytečnou vodu a nechejte je vychladnout na pokojovou teplotu.

4. Pudinková náplň: Do mísy jsi rozklepněte vejce a přisypejte cukr – důkladně vyšlehejte mixérem do světlé pěny, poté přilijte vanilkový extrakt – důkladně promíchejte a postupně přisypejte kukuřičný škrob – pořádně promíchejte.

5. Odměřte asi 200 ml mléka, vlijte ho do směsi a zbylé mléko nalijte do hrnce a postupně ho zahřívejte. Připravenou pudinkovou směs sceďte a pomalu ji přilévejte do ohřátého mléka – vařte, dokud směs nedosáhne konzistence hustého pudinku. Po uvaření odstavte z ohně a do ještě horké pudinkové směsi přidejte máslo – míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

6. Zapékací mísu o rozměrech 25 × 38 cm vymažte máslem, vysypejte moukou a vyjměte těsto z lednice. Obě menší části těsta rovnoměrně rozprostřete na plech, pak na těsto rozetřete jablečnou náplň – jemně zarovnejte a následně ještě horkou rozetřete pudinkovou náplň.

7. Na vrch pudinkové náplně nastrouhejte zbytek těsta – drobenku.

8. Pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C .

9. Po upečení ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte ztuhnout do lednice.

10. Na závěr ho ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.

Strouhaný jablečný koláč s pudinkem a skořicí
Zdroj: LiViera Desserts

Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!