Říká se, že dobrý koláč připravený s úsměvem na tváří utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na dokonalý karamelový koláč s ořechy, je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku a sladkou tečku v podobě chutného koláče ocení všichni.
Dokonalý karamelový koláč s ořechy
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Sirup:
- 200 g hnědý cukr + 1 lžička skořice + 50 ml vody
Těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 200 ml oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g čokoládové lupínky
- 100 g jader vlašských ořechů
Poleva:
- 200 g karamelizované kondenzované mléko + trocha vroucí vody
Na zdobení:
- 16 půlek vlašských ořechů na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Sirup: Do hrnce jsi nasypejte hnědý cukr, přisypejte skořicí a přilijte vodu – zahřívejte v hrnci asi 30 sekund, aby se cukr rozpustil a vznikl sirup.
2. Těsto: Do mísy jsi rozklepněte vejce a přidejte špetku soli – šlehejte 4 minuty do nadýchané pěny.
3. Připravený horký sirup ihned vlijte do vyšlehané směsi – důkladně promíchejte.
4. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a čokoládové lupínky. Tuto suchou směs postupně vmíchejte vidličkou ve třech částech do vaječné směsi a vypracujte těsto.
5. Následně do těsta vsypejte nasekané vlašské ořechy – lehce promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely.
6. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy o rozměrech 25 × 25 cm.
7. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 160 °C nebo dokud není krásně zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
8. Mezitím si připravte polevu: Smíchejte karamelizované kondenzované mléko s trochou vroucí vody, abyste dosáhli hladké konzistence. Mírně vychladlý koláč potřete připravenou polevou a na vrch položte půlky vlašských ořechů pro dokonalou vizuální prezentaci.
9. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a gráciíl.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!