Připravte si doma tenhle recept na jemné buchty s mákem a čokoládovou polevou, které přináší klasickou chuť s jemným nádechem. Tento recept je ideální pro všechny milovníky sladkého pečiva, které je ideální k lahodné horké kávě a čaji. Vyniká svou jednoduchostí, ale především neuvěřitelnou chutí a strukturou.
Jemné buchty s mákem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 10 g čerstvé droždí
- 400 ml mléka
- 40 g cukru
- 10 g vanilkový cukr
- 40 g rozpuštěné máslo
- špetka soli
- 650 g mouky
Plnění:
- vařený mák
- 200-250 ml mléka
- 30 g krupice
- 30 g másla
- 120 g cukru
- 10 g vanilkový cukr
Poleva:
- 100 g mléčná čokoláda + 2 lžíce oleje
- 2 lžíce moučkový cukr + 1 lžíce mléka
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy jsi dejte čerstvé droždí a přilijte mléko – promíchejte, přisypejte cukr – míchejte, vanilkový cukr – míchejte, přilijte rozpuštěné máslo a přidejte špetku soli – míchejte a nakonec postupně přisypejte mouku – dobře promíchejte a vypracujte těsto.
2. Následně ho položte do mísy, přikryjte fólií a nechejte 1 hodinu odpočívat ma teplém místě.
3. Plnění: Do hrnce jsi nasypejte mák a zalijte ho vodu – promíchejte a vařte na mírném ohni pod pokličkou 15-20 minut.
4. Potom k němu nalijte mléko, nasypejte krupici, přidejte máslo, nasypejte cukr a vanilkový cukr – pořádně promíchejte, vařte do krémové konzistence a po uvaření ho nechejte vychladnout.
5. Po 1 hodině kynutí by jste měli získat nadýchané, vláčné a pružné těsto, které položte na čistou plochu vysypanou moukou, poté ho rozválejte válečkem do velkého čtverce nebo obdélníka a rozetřete na něho připravenou makovou náplň – srolujte do rolády.
6. Roládu překrojte na polovinu a potom na další stejné díly, které položte na plech vyložený pergamenem, přikryjte fólií a nechejte 30 minut odpočívat.
7. Po 30 minutách jsou krásné nadýchané a potřete je vejcem/žloutkem, aby byly krásné zlatohnědé.
8. Pečte je v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C.
9. Po upečení je vyndejte z trouby a potřete rozpuštěnou mléčnou čokoládou a ozdobte polevou.
10. Jemné buchty s mákem a čokoládovou polevou podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!