Představujeme vám recept na neodolatelné pečené brambory, které jsou dokonalou kombinací chutí a textur. Toto jídlo kombinuje měkkost brambor, šťavnatost rajčat, kremovitost zakysané smetany a výraznou chuť mletého masa. Je to perfektní volba pro rodinnou večeři nebo jako působivý hlavní chod, když máte hosty.
Co budeme potřebovat
- 3 ks větších brambor
- 900 g mletého masa
- 2 ks cibule
- 2 ks rajčat
- 200 g sýra (preferovaně tvrdý typ)
- 5 ks paprik (různé barvy pro pestřejší vzhled)
- Sůl, pepř podle chuti
- 160 g zakysané smetany
Jak budeme postupovat
1) Příprava surovin: Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Zeleninu (rajčata, papriky, cibule) omyjeme a očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, papriky na kolečka a rajčata na plátky.
2) Příprava mletého masa: Mleté maso si ochutíme solí a pepřem a smícháme ho s nadrobno nakrájenou cibulkou.
3) Vrstvení surovin: Do zapékací mísy vyložené alobalem vložíme první vrstvu plátků brambor, osolíme, opepříme a přidáme kolečka paprik. Do koleček z papriky navrstvíme ochucené mleté maso.
4) Přidání rajčat a zakysané smetany: Na mleté maso položíme plátky rajčat a potřeme zakysanou smetanou, kterou si můžeme předem ochutit prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
5) Pečení: Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme asi 30-35 minut, v závislosti na vaší troubě.
6) Dokončení sýrem: Po uplynutí pečící doby posypeme jídlo sýrem a pečeme dalších 10-15 minut, dokud sýr nezezlátne a nevytvoří křupavou krustu.
Přečtěte si také: Recept líné ženy – stačí navrstvit všechny ingredience a vložit do trouby
Závěr
Tento recept na pečené brambory s rajčaty, zakysanou smetanou a mletým masem vám ukáže, že brambory rozhodně nemusí být nudné. Toto bohatě chutné a uspokojující jídlo je skvělou volbou pro každou příležitost. Užijte si jeho bohatou chuť a texturu. Přejeme vám dobrou chuť!