Dopřejte si sladký život s naším lehkým dokonalým koláčem s jablečnou vrstvou a máslovým krémem, který je zdobený opraženými slunečnicovými semínky. Tento recept je ideální pro ty, kteří milují sladké jablíčkové koláče, ale nechtějí trávit hodiny v kuchyni. Takže neváhejte a pusťte se do přípravy, tohoto lahodného koláče.
Dokonalý koláč s jablečnou vrstvou a máslovým krémem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Krém:
- 3 lžíce pšeničné mouky
- 3 lžíce bramborové mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 2 žloutky
- 750 ml mléka
- 200 g másla
Základ:
- 5 vaječné bílky
- 4 lžíce cukru
- 3 žloutky
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1/2 šálky pšeničné mouky
Vařené jablíčka:
- 2 kg jablíček nebo podle chuti
- 2 citronové želé
Ostatní:
- 1 balení polodlouhé piškoty
Na zdobení:
- 50 g másla
- 2 lžíce moučkový cukr
- vanilkový cukr – podle chuti
- 3 lžíce mléka
- 250 g slunečnicové semínka
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do hrnce nasypejte pšeničnou mouku, bramborovou mouku a cukr, dále přidejte žloutky a přilijte mléko – míchejte, dokud se nespojí – vařte do zhoustnutí a míchejte, aby se nepřipálilo a získaný pudink nechejte vychladnout.
2. Základ: V míse vyšlehejte bílky do tuha a přisypejte cukr – promíchejte, pak snižte rychlost a přidejte žloutky – míchejte, dokud se nespojí a nakonec přimíchejte prášek do pečiva a mouku – vše jemně promíchejte.
3. Dno plechu vyložte pečicím papírem a rozprostřete těsto.
4. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C s horním a dolním ohřevem bez konvekce a po upečení nechejte vychladnout.
5. Vařené jablíčka: Oloupejte jablíčka, nejlépe kyselých a nastrouhejte je na hrubém struhadle a přendejte je do pánve – smažte je 15 minut na mírném ohni, aby změkly a změnili konzistenci.
6. Následně do horkých jablíček přisypejte citrónové želé – důkladně promíchejte, aby se rozpustily a jablečnou směs nechejte chvíli vychladnout, aby se nerozvařila.
7. Potom náplň naneste a rozetřete na upečené těsto, na které pokládejte polodlouhé piškoty – nechejte stranou.
8. Máslo vyšlehejte do pěny a poté do něj vmíchejte vychladlý pudink. (Máslo a pudink musí mít stejnou teplotu).
9. Piškoty potřete máslovým krémem a uložte do lednice.
10. Zdobení: Do pánve na sporáku dejte máslo, přisypejte moučkový cukr, vanilkový cukr a přilijte mléko – zahřívejte, dokud se nespojí a vsypejte slunečnicová semínka – promíchejte a osmažte dozlatova, poté je nechejte vychladnout a ztuhnout. Po ztuhnutí je položte na utěrku a rozdrťte je válečkem, aby se uvolnily.
11. Na závěr posypejte koláč opraženou slunečnicí a uložte do lednice, nejlépe přec noc.
12. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!