Tento dezert je luxusní francouzský dezert, který kombinuje neodolatelné chutě kávy a čokolády. Recept je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Každý krok je poměrně jednoduchý, takže se do toho klidně pusťte i jako začátečník.
Ingredience:
Těsto:
- 120 g mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 3 celá vejce
- 3 bílky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce škrobu
- 1 lžíce cukru
Kávový sirup:
- 100 ml silné černé kávy
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička rumové esence
Krém:
- 300 ml mléka
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 2 lžíce kávového sirupu
- 1 lžíce škrobu
Čokoládová Ganache:
- 100 g hořké čokolády
- 20 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
Čokoládová Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 150 g másla
- 50 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy:
1) Příprava těsta: Smíchejte mandlový prášek, moučkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a škrob. Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do mandlové hmoty. Rozdělte těsto na tři části a každou pečte 10 až 12 minut na 175°C.
2) Kávový sirup: Smíchejte kávu a cukr, vařte 5 až 6 minut, odstavte a přidejte rumovou esenci. Nechte vychladnout.
3) Krém: Smíchejte mléko, škrob, žloutky a cukr, vařte do zhoustnutí. Pak přidejte kávový sirup, nechte vychladnout. Vyšlehejte máslo a zapracujte do krému.
4) Čokoládová ganache: Zahřejte smetanu s máslem a čokoládou, míchejte do hladka. Nechte vychladnout.
5) Sestavení dortu: Vrstvěte pláty těsta, krém, čokoládovou ganache a zbytek krému. Nechte v lednici ztuhnout alespoň 90 minut.
6) Čokoládová poleva: Rozpusťte čokoládu se smetanou a máslem ve vodní lázni, potřete dort a nechte v lednici přes noc ztuhnout.
PROHLÉDNĚTE SI CELÝ VIDEO NÁVOD:
Závěr:
Tento dezert je opravdovým kulinářským uměleckým dílem, které potěší nejen oko, ale i chuťové buňky. Příprava může být náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Hodně štěstí a dobrou chuť!