Jablečný dort s vanilkovým krémem a šlehačkou

Pokud hledáte dokonalý recept na osvěžující a lahodný jablečný dort, jste na správném místě! Tento jablečný dort s vanilkovým krémem a šlehačkou je opravdovou pochoutkou pro všechny milovníky sladkých dobrot. Pojďme se ponořit do této receptury a připravit si tento skvostný dort, který zaručeně zaujme každého, kdo ho ochutná!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Jablečný dort s vanilkovým krémem a šlehačkou

Co budeme potřebovat:

  • Mouka 250 g
  • Máslo 82 % tuku 200 g
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Smetana 30 % tuku 40 g
  • Žloutek 1 ks
  • Vanilková esence 1 lžička
  • Špetka soli

Vanilková krémová vrstva:

  • Smetanový sýr 60% tuku 250 g
  • Cukr 200 g
  • Škrob 80 g
  • Žloutek 2 ks
  • Mléko 500 ml
  • Vanilková esence 1 lžička

Jablečná vrstva:

  • Jablka 1 kg
  • Cukr 140 g + 20 g ve škrobu
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • Máslo 40 g
  • Škrob 60 g
  • Skořice 2 lžičky

Šlehačková poleva:

  • Tekutá smetana 500 ml
  • Cukr v prášku 50 g

Na zdobení:

  • Skořice
  • Plátky jablek

Jak budeme postupovat:

1. Ve velké míse smíchejte 250 g mouky se špetkou soli.

2. Přidejte 200 g studeného másla a rukama míchejte, dokud nebudete mít pocit, že se máslo s moukou dobře promíchalo.

3. Nasekejte nožem 100 g vlašských ořechů nadrobno.

4. Nasekané ořechy přidejte do směsi. Těsto hněťte rukama 2-3 minuty.

5. Samostatně smíchejte 40 g smetany s 1 žloutkem a 1 lžičkou vanilkové esence a nalijte na těsto.

6. Hněťte rukama 3 minuty, dokud nebude směs hladká.

7. Přeneste těsto na pracovní plochu. Těsto rozetřete na dno plechu vyloženého pečicím papírem. My jsme použili plech o straně 26 cm.

8. Těsto rukama vytvarujte do velikosti plechu přitlačením.

9. Těsto přikryjte fólií a dejte na hodinu do chladničky.

10. Po vychladnutí vložte dno do plechu a těsto po celé ploše propíchejte vidličkou.

11. Těsto vložte na 25-30 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po upečení vyjměte plech z trouby a nechte těsto vychladnout.

12. V míse smíchejte metličkou 200 g cukru s 80 g škrobu.

13. Přidejte 2 žloutky a 500 ml mléka. Znovu promíchejte do hladka. Směs přelijte do hrnce a vařte na mírném ohni.

14. Neustále míchejte silikonovou stěrkou nebo metličkou a dávejte pozor, aby se nepřichytila ke dnu pánve.

15. Když krém ztuhne, vypněte oheň. Přidejte vanilkovou esenci a promíchejte. Krém přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií (aby se nevytvořila krusta) a nechte vychladnout. Poté jej uložte na 2-3 hodiny (ideálně přes noc) do chladničky.

16. Poté vanilkový krém vyjměte z lednice, přidejte 250 g smetanového sýru a trochu promíchejte mixérem, dokud nebude opět krémový.

17. Lžící naneste krém na vychlazený krém a rovnoměrně jej zarovnejte. Vložte plech do lednice.

18. Oloupejte 1 kg jablek a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na vhodné kostky.

19. Do kostek jablek přidejte šťávu z jednoho pomeranče.

20. Na pánev dejte 140 g cukru a nechte na ohni, dokud cukr nezkaramelizuje.

21. Míchejte dřevěnou nebo silikonovou lžící. Nenechávejte to příliš dlouho, protože hrozí, že se z cukru začne kouřit.

22. Když cukr zkaramelizuje, přidejte 40 g másla.

23. Poté ihned přidejte připravená jablka s pomerančovou šťávou.

24. Jablka vařte na mírném až středním ohni asi 20 minut nebo dokud nejsou velmi měkká. Občas promíchejte.

25. Když jsou jablka téměř hotová, smíchejte v misce 80 g škrobu s 20 g cukru. Přidejte 20 ml studené vody a míchejte do hladka.

26. Nalijte na jablka a 2-3 minuty míchejte. Vznikne hustá omáčka.

27. Vypněte oheň a přidejte 2 lžičky skořice.

28. Znovu promíchejte a poté nechte důkladně vychladnout.

29. Směs nalijte na vanilkový krém na pánvi. Rovnoměrně vyrovnejte stěrkou.

30. Ve velké míse smíchejte 500 ml tekuté smetany ke šlehání z lednice s 50 g cukru při vysokých otáčkách do tuha. Šlehačku nalijte na jablka v pánvi a rovnoměrně ji vyrovnejte.

31. Uložte do chladničky alespoň na 4-5 hodin (ideálně přes noc).

32. Dort rozdělte na rovnoměrné čtverce.

33. Ozdobte plátky jablek a mletou skořicí.

Hotovo! Dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

VIDEO RECEPT: