Pokud patříte mezi příznivce jemných jogurtových dortu nebo jen hledáte inspiraci k k sobotní kávě nebo čaji, pak je tento recept určen právě Vám! Slavný japonský dort z bílého jogurtu je jemný, vláčný a rozplývá se v ústech. Takže neváhejte už ani jednu sekundu a pusťte se do přípravy! Budete mít z této novinky dozajista radost a sladkou tečku podobě chutného jemného dortu ocení úplně všichni.
Slavný japonský dort z bílého jogurtu
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Směs těsta:
- 6 žloutky
- 100 g cukru
- 7 g prášek do pečiva
- 50 g kukuřičný škrob
- 600 g bílý jogurt
- 6 vaječné bílky + špetka soli
Ostatní:
- 400 ml studená voda
- moučkový cukr – na zdobení a posypání
Jak budeme postupovat:
1. Do 2 misek oddělte bílky od žloutků a do mísy se žloutky nasypejte cukr – mixérem míchejte, dokud nezbělá.
2. Následně do mísy vsypejte prášek do pečiva a kukuřičný škrob – míchejte metličkou, dokud nevznikne hladká směs a přidejte bílý jogurt – opět promíchejte metličkou a získáte krásnou jemnou směs, kterou nechejte stranu.
3. Do mísy s vaječnými bílky přidejte špetku soli – mixujte mixérem při vysokých otáčkách po dobu 20 minut do tuhé bílé pěny. (Je velmi důležité míchat bílky celých 20 minut, aby byl dort po upečení nadýchaný).
4. Po vyšlehaní na bílkovou pěnu vmíchejte po troškách jogurtovou směs – zjemněte mixérem širokými tahy, abyste ze směsí neodstranili vzduch.
5. Potom vyložte žáruvzdornou zapékací misku o průměru 20 cm a výšce 9 cm pečicím papírem, vylijte do ní směs a do plechu nalijte studenou vodu.
6. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C, poté na 5 sekund otevřete dvířka trouby a pokračujte v pečení dortu 1 hodinu při 120 °C.
7. Po uplynutí doby pečení vypněte ohřev a nechejte dort v troubě s pootevřenými dvířky ještě 30 minut, pak vyjměte dortovou formu z trouby – nechte ji zcela vychladnout a vyjměte dort z formy.
8. Na závěr ho ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.