Vraťte se zpět v čase k nezapomenutelným chutím tradiční české kuchyně s tímto oblíbeným receptem. Buřty vařené na pivu jsou nejen lahodnou, ale i nostalgickou pochoutkou, která přináší vzpomínky na rodinné oslavy a neformální večery s přáteli. Připravte si tento jednoduchý, ale výtečný pokrm!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Buřty na pivu
Co budeme potřebovat:
- 3 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 malá středně pálivá chilli paprička
- 1 a ½ lžíce vepřového sádla nebo slunečnicového/řepkového oleje
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce tomatového protlaku
- 3 lžíce tomatového kečupu spíše sladšího
- 2 šálky tmavého ležáku (480 ml) – černé pivo
- 1 lžíce medu
- 6 párků (asi 600 g) jako české špekáčky, německé bratwursty nebo polské kielbasy
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte cibule a nakrájejte je na měsíčky. Oloupejte a nakrájejte na tenko stroužky česneku.
2. Omyjte a podélně rozpulte chilli papričky, odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky.
3. Oloupejte párky a nakrájejte je podélně na poloviny.
4. Na středně silném ohni zahřejte sádlo ve vhodné pánvi nebo pekáči. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričku a míchejte, dokud cibule nezačne hnědnout.
5. Přidejte bobkové listy a snítky tymiánu. Promíchejte.
6. Snižte teplotu, přidejte kečup a tomatový protlak, promíchejte a restujte asi půl minuty.
7. Přilijte pivo, oslaďte medem, přidejte sůl a mletý pepř. Do omáčky vložte poloviny párků.
8. Pekáč s párky vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 20-25 minut.
9. Po upečení nechte chvíli odpočinout a můžete podávat!
Dobrou chuť!