Ořechový koláč s vanilkovým krémem a bílou čokoládou představují skvělou příležitost pro každého milovníka sladkostí. Tenhle recept kombinuje jemné ořechové těsto lahodným krém obohacený o bílou čokoládu, kde společně vytvářejí nezapomenutelný koláč, který je dokonalý pro slavnostní příležitosti nebo jako sladká tečka za rodinným obědem.
Ořechový koláč s vanilkovým krémem a bílou čokoládou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 120 g cukru
- 100 g rostlinný olej
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
- 80 g vlašské ořechy
Krém:
- 2 veje
- 16 g vanilkový cukr – (2 lžičky)
- 60 g cukr – (4 lžíce)
- 70 g kukuřičný škrob – (1/2 šálky)
- 1 litr mléka – (4 šálky)
- 50 g másla – (2 lžíce)
- 100 g bílé čokolády
Ostatní:
- 100 ml mléka – na namáčení
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do velké mísy si rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – vyšlehejte a pak přilijte olej – šlehejte do jemné konzistence, poté nasypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmíchejte pomleté vlašské ořechy – vše dobře a důkladně promíchejte a těsto je hotové!
2. Následně těsto nalijte a pěkně rozetřete na plech vyložený pergamenem, uhlaďte a zarovnejte okraje.
3. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C.
4. Po upečení z těsta odstraňte pergamen, pomocí obruče vytvarujte velké obdélníky a konce pomelte.
5. Krém: Do mísy jdi rozklepněte vejce, nasypejte vanilkový cukr a přisypejte cukr – vyšlehejte a přisypte ještě kukuřičný škrob – promíchejte/vyšlehejte metličkou a nalijte mléko – vše vše dobře promíchejte a přelijte do hrnce na sporáku – vařte na mírném ohni do středné husté konzistence, poté přidejte máslo a přimíchejte bílou čokoládu – pořádně promíchejte – vařte do středně hustého krému.
6. Těsto položte do obruče, impregnujte mlékem a pěkně na něj rozetřete získaný uvařený krém, který jemně uhlaďte.
7. Potom přikryjte druhou 1/2 těsta, které také impregnujte mlékem – znovu naneste, pěkně rozetřete krém, který jemně uhlaďte a na závěr posypejte pomletými konci upečeného těsta.
8. Uložte na 4 hodiny do lednice na ztuhnutí a potom ho podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou ořechovou chuť!