Tenhle krémový čokoládovo-ořechový dort, který se rozpouští v ústech je příjemnou sladkou delikatesou, která kombinuje jemné ořechové a voňavé těsto s dvoubarevným krémem z hořké a bílé čokolády. Dopřejte si vůni a chuť tohoto delikátního dortu, který si získá srdce všech příznivců sladkého. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Krémový čokoládovo-ořechový dort
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Dvoubarevný krém:
- 5 žloutků
- špetka soli
- 16 g vanilkový cukr – (2lžičky)
- 100 g cukru – (1/2 šálky)
- 70 g kukuřičný škrob – (3/4 šálky)
- 750 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 100 g bílé čokolády
Těsto:
- 5 vaječné bílky
- špetka soli
- 100 g cukru – (1/2 šálky)
- 80 g hladké mouky – (1/2 hrnku) + 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g mleté vlašské ořechy
- 40 g rostlinný olej – (3 lžíce)
Na zdobení a posypání:
- 80 g vlašské ořechy
- rozpuštěná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do mísy jsi dejte žloutky, přidejte špetku soli a přisypejte vanilkový cukr – vyšlehejte do jemné konzistence, poté nasypejte kukuřičný škrob a přilijte trochu mléka – dále šlehejte a během šlehání přilévejte zbytek mléka.
2. Následně směs přelijte do hrnce na sporáku – vařte na mírném ohni do jemného zhoustnutí a nakonec přidejte máslo – dobře promíchejte.
3. Uvařený krém přelijte do 2 misek, kde do první misky s krémem přimíchejte hořkou čokoládu – dobře promíchejte a do druhé misky s krémem přimíchejte bílou čokoládu – dobře promíchejte a obě misky přikryjte fólií – nechejte odpočívat.
4. Těsto: Do mísy jsi dejte vaječné bílky a přidejte špetku soli – vyšlehejte do bílé pěny a během šlehání postupně přisypávejte cukr.
5. Následně nasypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva – pořádně promíchejte, dále přilijte olej a vsypejte pomleté vlašské ořechy – důkladně promíchejte.
6. Získané těsto nalijte do formy o rozměre 18 x 28 cm vyložené pergamenem, které pěkně rozetřete a uhlaďte.
7. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C a po upečení vyjměte z formy, odstraňte pergamen a upečené těsto podélně překrojte na polovinu.
8. Potom ho uložte do formy a naneste na něho vyšlehaný čokoládový krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte, přikryjte druhou 1/2 těsta a naneste vyšlehaný krém z bílé čokolády, který také pěkně rozetřete a uhlaďte a uložte do lednice na 4 hodiny.
9. Po vyndaní koláče z lednice ho ozdobte-posypejte nasekanými vlašskými ořechy a rozpuštěnou čokoládou.
10. Krémový čokoládovo-ořechový dort podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!