Rychlý ořechový koláč z jednoho vejce

Tento rychlý ořechový koláč je sladká pochoutka, která spojuje křehké a voňavé cesto s lahodným karamelovým krémem a višňovým džemem. Nechte se unést vůní a chutí tohoto delikátního dezertu, který si získá srdce všech milovníků sladkého. Perfektní pro oslavy, rodinná posezení nebo jen tak pro radost. Dobrou chuť!

Zdroj: Milada Sumková
Co budeme potřebovat:
  • 1 celé vajíčko
  • 1/2 hrnečku krystalového cukru
  • 1/2 hrnečku oleje
  • 1 hrneček mléka
  • 1 vanilkový cukru
  • 1 hrneček polohrubé mouky
  • 1 hrneček pomletých vlašských ořechů
  • 1 sáček kypřícího prášku

Krém:

  • 2x karamelový puding (sáček)
  • 600 ml mléka
  • 5 pl kryštálového cukru
  • 150 g másla
  • Rum (na pokapání cesta)
  • Višňový džem (na potření cesta)
  • Čokoláda (na posypání)

Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 180°C. Připravte menší plech o rozměrech 25 x 30 cm. Vymažte ho olejem a vysypte polohrubou moukou.

2) Těsto: V míse vymíchejte celé vajíčko s polovinou hrnečku krystálového cukru. Postupně přidejte polovinu hrnečku oleje a celý hrneček mléka. Následně přidejte vanilkový cukr, polohrubou mouku, pomleté vlašské ořechy a kypřící prášek. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.

3) Vylejte připravené těsto na plech a pečte ho v předehřáté troubě po dobu 25 minut nebo dokud není koláč zlatavě hnědý.

4) Krém: Uvařte karamelový puding podle návodu na sáčku, použijte 2 sáčky a 600 ml mléka. Přidejte 5 pl krystalového cukru a nechte puding vychladnout.

5) V míse si do hladka vymíchejte máslo a postupně přidejte vychladlý karamelový puding. Promíchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci.

6) Upečené cesto pokapejte rumem a potřete ho višňovým džemem.

7) Na potření použijte připravený krém a rovnoměrně ho rozetřete po povrchu cesta.

8) Na závěr posypte koláč nastrouhanou čokoládou.