Představujeme vám recept na jednoduchý a osvěžující ovocný koláč s jahodami, malinami a mascarpone. Tento koláč okamžitě zaujme svou svěžestí a barevností. Ideální pro každou příležitost, kdy chcete rychle a snadno připravit něco sladkého.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ovocný koláč s jahodami, malinami a mascarpone
Co budeme potřebovat:
- Piškoty 400 g
- Jahody 750 g
- Maliny 150 g
- Cukr 150 g
- Kukuřičný škrob 15 g
- Mascarpone 750 g
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Moučkový cukr 100 g
- Sirup z ananasového kompotu 300 ml
Ingredience na dekoraci:
- Jahody 250 g
- Maliny 100 g
- Borůvky 150 g
Jak budeme postupovat:
1. Očistěte a omyjte 750 g čerstvých jahod a 150 g malin. Odřízněte stopky a vrcholky jahod. Poté je nakrájejte na čtvrtiny. Vrcholky jahod si nechte na dekoraci.
2. Do hrnce dejte jahody a maliny spolu se 150 g krystalového cukru a 15 g kukuřičného škrobu. Vařte na malém plameni po dobu 30 minut. Pravidelně míchejte.
3. Po uvaření nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.
4. Do velké mísy dejte 200 ml smetany ke šlehání. Šlehejte mixérem, dokud se nevytvoří pěna.
5. Přidejte 100 g moučkového cukru. Šlehejte mixérem na vysoké rychlosti, dokud směs neztuhne.
6. Přidejte 750 g chlazeného mascarpone z lednice. Mixujte 2-3 minuty, dokud se směs nezmění na homogenní krém.
7. Postupně přidejte připravený jahodový džem, který je zcela vychlazený. Za pomocí stěrky směs dobře promíchejte, dokud nebude homogenní.
8. Dejte do lednice na nejméně 30 minut.
9. Připravte 400 g piškotů a 300 ml sirupu z ananasového kompotu.
10. Namáčejte piškoty jednotlivě do ananasového sirupu.
11. Do formy se sundavacími stěnami, vyložené pečícím papírem (rozměry formy 22×35 cm), vložte namočené piškoty.
12. Vytvořte rovnoměrnou vrstvu piškotů, pokryjte celý povrch formy.
13. Na piškoty rovnoměrně rozetřete polovinu připraveného jahodového krému.
14. Vytvořte rovnoměrnou vrstvu. Na krém vytvořte druhou vrstvu piškotů namočených v ananasovém sirupu.
15. Rovnoměrně rozetřete druhou vrstvu krému.
16. Vrch ozdobte jahodami, malinami a borůvkami.
17. Dejte do lednice přes noc. Vyjměte formu, odstraňte papír ze stran a nakrájejte podle přání.
Hotovo! Dobrou chuť!