Objevte tajemství dokonalého dezertu s naším receptem na vláčný kakaově-ořechový koláč s rybízem a lahodnou čokoládovou polevou. Ideální volba pro každého milovníka sladkého – tento koláč je skvělou inspirací pro rodinné pečení a okouzlí vás svou bohatou chutí a jednoduchostí přípravy. Vyzkoušejte a zamilujte si domácí pečení na nové úrovni!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaově-ořechový koláč s rybízem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na čokoládu:
- 60 ml slunečnicového oleje (¼ šálku)
- 200 g tmavé čokoládové polevy s přibližně 50 % kakaové sušiny
Na těsto:
- 175 g hladké mouky (1⅓ šálku + 2 polévkové lžíce)
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 10 g prosátého kakaového prášku (2 lžíce + 1 lžička)
- 25 g kukuřičného škrobu (3 lžíce + 1 lžička)
- 100 g mletých lískových ořechů
- 150 g másla při pokojové teplotě
- 175 g cukru (¾ šálku + 2 polévkové lžíce)
- 1 lžička vanilkového cukru
- 5 vajec
Na želé:
- 500 g želé z červených rybízů nebo džemu (1⅓ šálku + 2 polévkové lžíce)
Na čokoládovou polevu:
- 140 g smetany na šlehání s minimálně 30% tuku (½ šálku + 1 polévková lžíce)
- 140 g tmavé čokoládové polevy s přibližně 50 % kakaové sušiny
Jak budeme postupovat:
1. Připravte čokoládu: V misce na vodní lázni rozpusťte na mírném ohni slunečnicový olej s tmavou čokoládovou polevou. Nechte polevu vychladnout.
2. Připravte suché složky těsta: V misce smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, prosátý kakaový prášek, kukuřičný škrob a mleté lískové ořechy.
3. Vyšlehejte mokré složky: Vychladlou čokoládovou polevu smíchejte s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem. Vyšlehejte v mixéru asi 2 minuty do nadýchané hmoty. Postupně přidávejte vejce, každé zašlehejte asi po ½ minuty.
4. Smíchejte těsto: Do nadýchané směsi postupně jemně vmíchejte suchou směs.
5. Pečení: Těsto vylijte do formy (35 × 11,5 cm), vyložené pečícím papírem. Pečte při teplotě 180 °C v horním/spodním ohřevu, nebo 160 °C při použití horkého vzduchu, přibližně 40 minut. Umístěte formu do spodní třetiny trouby.
6. Připravte želé: Nechte koláč vychladnout asi 1 hodinu. Pomocí rukojeti dřevěné vařečky (průměr 1 cm) udělejte do koláče asi 24 otvorů. Želé z červených rybízů přiveďte v hrnci k varu za stálého míchání a naplňte jimi otvory v koláči. Zbylé želé nalijte na vrch koláče a uhlaďte.
7. Připravte čokoládovou polevu: Smetanu zahřejte v hrnci na přibližně 40 °C. Přidejte tmavou čokoládovou polevu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Hotovou polevu nalijte na vrch koláče.
8. Dokončení: Koláč dejte chladit do ledničky alespoň na 4 hodiny před podáváním.
Hotovo! Dobrou chuť!