Potěšte své chuťové pohárky tímto výborným ořechovým koláčem se slaďoučkým smetanovým krémem, který je zvláštní tím, že neobsahuje mouku ani droždí. Ideální jako dezert pro speciální příležitosti nebo jen tak pro potěšení, tento koláč je skvělou volbou pro každého milovníka sladkého!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechový koláč se slaďoučkým smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
- 4 bílky
- 4 lžíce cukru
- 100 g mandlí nebo vlašských ořechů
Krém:
- 300 ml mléka
- 4 žloutky
- 10 g vanilkového cukru
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 40 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Začněte s bílky. Vyšlehejte je do tuha a postupně přidávejte cukr.
2. Pak jemně vmíchejte jemně mleté mandle nebo vlašské ořechy.
3. Tuto směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem o rozměrech 23×33 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
4. Po vychladnutí korpus rozdělte na dvě stejné poloviny.
5. Během pečení připravte krém. V menším hrnci smíchejte mléko, žloutky, cukr a kukuřičný škrob.
6. Vařte na mírném ohni, neustále míchejte, až se krém nezhustí. Po zhoustnutí odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
7. Nechte vychladnout a pak rozetřete na spodní korpus a na krém položte vrchní korpus.
8. Nechte dort odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny před podáváním.
9. Posypte práškovým cukrem a podávejte.
Dobrou chuť!