Pokud jste milovníci domácích větrníku, pak je tento recept určen přímo pro vás! Dnes si společně připravíme karamelovou delikatesu, kterou samozřejmě všichni znáte! Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta, kde se spojuje vanilkový s karamelovým krémem a karamelovou polevou. Jsou jemné, lahodné a neodolatelně chutné. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta
Co budeme potřebovat:
Odpalované těsto:
- 600 g vody/podle potřeby
- 300 g rostlinného tuku Palmarin (Hera)
- 1/4 lžičky soli
- 300 g hladká speciální mouka
- 8 vajec
Karamelový krém:
- 7 lžic cukru
- 350 ml smetana ke šlehání 30%
- 700 ml rostlinná šlehačka (Vitala)
Vanilkový krém:
- 1 litr mléka
- 4 lžíce cukru
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 120 g vanilkový pudinkový prášek (Golden Klas)
- 500 ml rostlinná šlehačka (Vitala)
Karamelová poleva:
- 225 g cukru
- 90 g másla
- 150 ml smetana ke šlehání 30%
Jak budeme postupovat:
1. Odpalované těsto: Do hrnce na sporáku nalijte vodu, přidejte rostlinný tuk a dochuťte solí – promíchejte a vařte na mírném ohni, pak nasypejte hladkou speciální mouku – dále míchejte a vařte, dokud nevytvoříte těsto, poté ho rozmixujte/vyšlehejte.
2. Následně během šlehání přidávejte rozklepnuté vejce a získané těsto přendejte do zdobícího sáčku, pomocí kterého vytvarujte vlnky pěkně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut při 250 °C, potom teplotu snižte a pečte 20-25 minut při 170 °C, dokud nejsou krásně zlatavé a nadýchané.
4. Po upečení je překrojte nožem a položte na čistou plochu.
5. Karamelový krém: Do hrnce na sporáku si nasypejte cukr – zkaramelizujte ho a postupně přilévejte smetanu ke šlehání 30% – vařte do jemného krému.
6. Vanilkový krém: Do hrnce na sporáku si nalijte mléko, přisypejte cukr a přidejte vanilkový extrakt – promíchejte (trochu mléka si odlijte do nádobky a přisypejte vanilkový pudinkový prášek – promíchejte) a přelijte do hrnce s mlékem – vařte na mírném ohni do zhoustnutí, po uvaření nechejte vychladnout a potom vyšlehejte.
7. Mezitím jsi rostlinnou šlehačku dejte do misky – vyšlehejte ji do bílé pěny a postupně pěnu přidávejte do získaného krému – společně šlehejte do jemného krému, který pak přendejte do zdobícího sáčku.
8. Potom si v mise vyšlehejte rostlinnou šlehačku 700 ml do bílé pěny a během šlehání postupně přidávejte karamelový krém.
9. Karamelová poleva: Do malého hrnce na sporáku si nasypejte cukr – zkaramelizujte ho, přidejte máslo a postupně přilijte smetanu ke šlehání 30% – promíchejte a vařte na mírném ohni.
10. Vršky větrníku namočte do karamelové polevy a přiklopte je na krém.
11. Domácí karamelové větrníky z odpalovaného těsta podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!