Připravte se na neodolatelný ořechový koláč s banány, čokoládou a šlehačkou, který vás krok za krokem provede cestou k dokonalému dezertu. Tento lákavý koláč je dokonalou kombinací chutí a textur: od bohatého ořechového těsta, přes sladké banány, po bohatou čokoládovou polevu a lehkou šlehačku na vrchu. Upečte si s námi tento nádherný koláč a užijte si každý kousek této sladké dobroty.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechový koláč s banány, čokoládou a šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Suroviny na korpus:
- 6 bílků
- 6 lžic cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 6 lžic mletých ořechů
- 3 lžíce mouky
Suroviny na krém:
- 500 ml mléka
- 6 žloutků
- 5 lžic cukru
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lahvička vanilkové esence
- 3 lžíce škrobu
- 3 listy želatiny
Další suroviny:
- 8 banánů
- 300 g hořké čokolády
- 20 g másla
- 250 ml smetany na šlehání
- šťáva z 1 citronu
Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu. Bílky smícháme s špetkou soli a šleháme, dokud nevznikne pěna. Postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, lžíci po lžíci a šleháme po každém přidání, dokud nevznikne pevná pěna.
2. Do směsi vmícháme mouku a mleté ořechy a jemně je zapracujeme lžící nebo špachtlí, směrem odspodu nahoru.
3. Předehřejeme troubu na 160 stupňů, vyložíme plech pečícím papírem o velikosti 25/35 cm a vlijeme na něj korpusovou směs.
4. Rovnoměrně ji rozetřeme špachtlí a pečeme v troubě asi 25-30 minut, dokud povrch není lehce křupavý. Po upečení vyjmeme plech z trouby a necháme korpus vychladnout v plechu, pak ho vyjmeme, odstraníme pečící papír a rozkrojíme na dvě poloviny.
5. Příprava krému. Mléko smícháme s cukrem a zahřejeme na mírném ohni. Vanilkový lusk rozpůlíme, vyškrabeme semínka a přidáme je do mléka spolu s luskem. Necháme vařit asi 10 minut, pak lusk vyjmeme, mléko přecedíme a znovu přivedeme k varu. Ve vedlejší misce smícháme žloutky se škrobem. Želatinu namočíme na 10 minut ve 3 lžících studené vody. Když je mléko horké, přidáme několik lžic do žloutkové směsi, dobře promícháme, poté žloutky přilijeme k mléku a vaříme na středním ohni, dokud krém nezačne bublat a houstnout.
6. Po zhoustnutí krém odstavíme z ohně, necháme chvíli vychladnout, poté přidáme dobře vymačkanou želatinu a dobře promícháme. Krém necháme odstát půl hodiny, poté začneme se sestavením dortu.
7. Sestavení dortu. Do pečící formy vložíme první polovinu korpusu. Rovnoměrně na ni rozetřeme polovinu krému a přikryjeme druhou polovinou korpusu. Na druhou polovinu korpusu rozetřeme zbytek krému. Banány oloupeme a celé je položíme vedle sebe na krém. Pokud se nevejdou, můžeme je nakrájet tak, aby pokryly celý dort.
Tip: Abychom zabránili oxidaci (zčernání) banánů, potřeme je štětcem citronovou šťávou.
8. Přes banány nalijeme rozpuštěnou čokoládu ve vodní lázni (smícháme čokoládu s máslem a rozpustíme nad párou) a necháme vychladnout.
9. Dort ozdobíme šlehačkou a necháme v chladničce asi 3-4 hodiny odpočinout, poté můžeme porcovat a podávat.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂