Vánoční metrový koláč – tradiční dezert, který nesmí chybět

Vánoční metrový koláč je tradiční dezert, který je neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. Tento dlouhý, bohatý koláč se stává nejen vizuálním centrem každé vánoční hostiny, ale i symbolem společně strávených chvil a rodinné tradice. Metrový koláč můžete připravit v mnoha variantách, od klasických ořechových nebo makových náplní až po modernější verze s ovocnými nebo krémovými vrstvami. Takže neváhejte a přidejte tento nádherný a chutný koláč na seznam vašich vánočních pekařských tradic!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

Vánoční metrový koláč

Co budeme potřebovat:

Piškotové těsto:

  • 6 žloutků
  • 100 ml teplé vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 8 g vanilkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 6 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 260 g cukru
  • 2 lžíce kakaa (minimálně 20% kakaového másla)

Náplň:

  • 600 ml teplého mléka
  • 70 g vanilkového pudinkového prášku
  • 110 g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu (volitelně)
  • 300 g másla

Sirup:

  • 120 ml horké vody
  • 2 lžíce cukru
  • 120 ml rumu

Poleva:

  • 300 g hořké čokolády
  • 100 g rostlinného tuku Cera

Jak budeme postupovat:

1. Piškotové těsto: Žloutky vyšleháme s teplou vodou, olejem a vanilkovým cukrem do světla. V jiné misce šleháme bílky se špetkou soli a postupně na 3x přidáváme cukr, až dokud se nerozpustí. Do žloutkové směsi vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva, potom opatrně na 2 krát přidáme bílkový sníh. Rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme kakao.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

2. Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vylijeme do vymazaných a polohrubou moukou vysypaných forem “srnčí hřbet” a pečeme 35-40 minut. Piškoty z formy vyjmeme hned po upečení a necháme vychladnout.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

3. Náplň: Z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilkového extraktu a rumu připravíme hustý pudink. Pudink od bodu varu vaříme ještě alespoň 3 minuty. Po vychladnutí ho smícháme na 3 krát s vyšlehaným máslem.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

4. Sirup: Voda, cukr a rum se smíchají a nechají vychladnout.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

5. Skládání: Piškot nakrájíme na 1–1,5 cm kousky, podle otisků z formy a navlhčíme sirupem. Střídavě je lepíme s náplní. Vnější část potřeme zbylým krémem.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

6. Poleva: Čokoládu a tuk rozpustíme a polevou přelijeme vychlazený koláč.

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts
Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

 

Vánoční metrový koláč - tradiční dezert, který nesmí chybět
Zdroj: YouTube/LiViera Desserts

Hotovo! Dobrou chuť! 🙂

VIDEO RECEPT: