Vánoční metrový koláč je tradiční dezert, který je neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. Tento dlouhý, bohatý koláč se stává nejen vizuálním centrem každé vánoční hostiny, ale i symbolem společně strávených chvil a rodinné tradice. Metrový koláč můžete připravit v mnoha variantách, od klasických ořechových nebo makových náplní až po modernější verze s ovocnými nebo krémovými vrstvami. Takže neváhejte a přidejte tento nádherný a chutný koláč na seznam vašich vánočních pekařských tradic!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vánoční metrový koláč
Co budeme potřebovat:
Piškotové těsto:
- 6 žloutků
- 100 ml teplé vody
- 100 ml slunečnicového oleje
- 8 g vanilkového cukru
- 280 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 6 vaječných bílků
- špetka soli
- 260 g cukru
- 2 lžíce kakaa (minimálně 20% kakaového másla)
Náplň:
- 600 ml teplého mléka
- 70 g vanilkového pudinkového prášku
- 110 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce rumu (volitelně)
- 300 g másla
Sirup:
- 120 ml horké vody
- 2 lžíce cukru
- 120 ml rumu
Poleva:
- 300 g hořké čokolády
- 100 g rostlinného tuku Cera
Jak budeme postupovat:
1. Piškotové těsto: Žloutky vyšleháme s teplou vodou, olejem a vanilkovým cukrem do světla. V jiné misce šleháme bílky se špetkou soli a postupně na 3x přidáváme cukr, až dokud se nerozpustí. Do žloutkové směsi vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva, potom opatrně na 2 krát přidáme bílkový sníh. Rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme kakao.
2. Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vylijeme do vymazaných a polohrubou moukou vysypaných forem “srnčí hřbet” a pečeme 35-40 minut. Piškoty z formy vyjmeme hned po upečení a necháme vychladnout.
3. Náplň: Z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilkového extraktu a rumu připravíme hustý pudink. Pudink od bodu varu vaříme ještě alespoň 3 minuty. Po vychladnutí ho smícháme na 3 krát s vyšlehaným máslem.
4. Sirup: Voda, cukr a rum se smíchají a nechají vychladnout.
5. Skládání: Piškot nakrájíme na 1–1,5 cm kousky, podle otisků z formy a navlhčíme sirupem. Střídavě je lepíme s náplní. Vnější část potřeme zbylým krémem.
6. Poleva: Čokoládu a tuk rozpustíme a polevou přelijeme vychlazený koláč.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂