Naše nejoblíbenější plněné sněhové trubičky, které na svátečním stole nesmí chybět, jsou dokonalým spojením tradice a chuti. Tyto lahodné pochoutky, připravené s láskou a pečlivostí, přinášejí úsměv na tváře všech přítomných. Na svátky, kdy se rodina schází u jednoho stolu, tyto trubičky představují nejen gastronomický zážitek, ale i symbol sounáležitosti a tradic, které nás spojují. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Plněné sněhové trubičky
Co budeme potřebovat:
Listové těsto:
- 400 g hladké mouky speciál
- 250 g rostlinného tuku (např. Hera, Palmarín)
- 157 ml vody
- 1 lžíce octa
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
Sněhová náplň:
- 4 bílky
- 240 g krystalového cukru
- 9 ml citronové šťávy
- špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Tukové těsto: Smíchejte 133 g hladké mouky s 250 g rostlinného tuku a vyformujte husté těsto. Vyformujte čtverec (20 x 20 cm), zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici ztuhnout.
2. Vodové těsto: Smíchejte 267 g hladké mouky, 2 lžičky cukru, ½ lžičky soli a ½ lžičky prášku do pečiva. Ředěný ocet (1 lžíce octa a 157 ml vody) přilijte do mouky a postupně přidávejte vodu, aby těsto nebylo příliš husté ani řídké. Vypracujte těsto a nechte 10 minut odpočívat. Po 10 minutách jemně promíchejte, vyválejte a vyformujte čtverec.
3. Zapracování těsta: Tukové těsto zabalte do vodového těsta, kraje překryjte a přitlačte. Vyválejte obdélník a nechte 10 minut odpočívat.
4. Těsto přeložte po 1/3 zhora dolů a zdola nahoru, odstraňte přebytečnou mouku, přikryjte a nechte znovu 10 minut odpočívat. Postup překládání opakujte, nechte odpočívat a znovu vyválejte.
5. Těsto rozdělte na dvě části, zabalte do folie a dejte na 10 minut do lednice. Nakonec těsto vyválejte na tloušťku 2,5 mm a vykrojte pásky široké 2,5 cm.
6. Pásky naviňte na kovové trubičky, ať se pásky v 1/3 překrývají. Konec pásku potřete vejcem a přilepte k těstu, potřete i vrch.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 25-30 minut, až dokud trubičky nebudou zlatisté.
Hned po upečení vytáhněte kovové trubičky.
8. Bílkový sníh: Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte nad páru, trochu osolte a přidejte 240 g krystalového cukru. Zahřívejte bílky na 72-75 °C, míchejte občas. Horké bílky šlehejte na vysokých otáčkách alespoň 10 minut. Přilijte citronovou šťávu a šlehejte ještě 3 minuty, dokud sníh nebude pevný a hladký.
9. Plnění trubiček: Vychladlé trubičky naplňte bílkovým sněhem pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂