Gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou

Připravte se na gurmánský zážitek s tímto receptem na gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou. Tyto chutné žampiony jsou perfektní kombinací jemného sýra, aromatického česneku a bohaté smetanové omáčky, což dělá z tohoto jídla ideální volbu pro rychlou večeři nebo jako lahodný předkrm. Jednoduchá a rychlá příprava tohoto receptu vás potěší a výsledný pokrm okouzlí vaše chuťové pohárky.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou
Zdroj: gustoase.net

Gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

  • 500 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Suroviny na omáčku:

  • 200 ml mléka
  • 20 g másla s min. 82% tuku (na rozpuštění)
  • 20 g mouky
  • 40 g parmazánu
  • 50 g másla (na doplnění)
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • 100 ml smetany ke šlehání s min. 30% tuku

Další ingredience:

  • 120 g strouhaného sýra na zapečení

Jak budeme postupovat:

1. Žampiony omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je okapat v sítku. Po okapání je oloupeme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a restujeme asi 2-3 minuty, dokud lehce nezhnědnou.

2. Příprava omáčky: Rozpustíme máslo v hrnci, přidáme mouku, sůl a dobře promícháme. Postupně rozmícháváme směs s mlékem, parmazánem a metličkou mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Omáčku necháme vařit na mírném ohni 5-6 minut. Během vaření se omáčka zahustí a je nutné ji neustále míchat, aby se nepřichytla na dno hrnce. Po zhoustnutí odstavíme z ohně a ochutíme solí a pepřem. Do směsi přidáme smetanu, rozdrcený česnek a promícháme, dokud se nespojí.

3. Vymažeme máslem obdélníkovou formu, vložíme do ní žampiony a přelijeme bílou omáčkou. Na omáčku rovnoměrně rozetřeme vrstvu strouhaného sýra. Můžete použít také směs sýrů, například ementál s cheddarem a parmazánem.

4. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 25-30 minut. Sýr by měl být zlatavý a krásně zapečený.

Jak jednoduché, viď? 🙂

Gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou
Zdroj: gustoase.net

Dobrou chuť!