Připravte se na gurmánský zážitek s tímto receptem na gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou. Tyto chutné žampiony jsou perfektní kombinací jemného sýra, aromatického česneku a bohaté smetanové omáčky, což dělá z tohoto jídla ideální volbu pro rychlou večeři nebo jako lahodný předkrm. Jednoduchá a rychlá příprava tohoto receptu vás potěší a výsledný pokrm okouzlí vaše chuťové pohárky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Gratinované žampiony se sýrem a česnekovo-smetanovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 500 g žampionů
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
Suroviny na omáčku:
- 200 ml mléka
- 20 g másla s min. 82% tuku (na rozpuštění)
- 20 g mouky
- 40 g parmazánu
- 50 g másla (na doplnění)
- sůl a bílý pepř podle chuti
- 100 ml smetany ke šlehání s min. 30% tuku
Další ingredience:
- 120 g strouhaného sýra na zapečení
Jak budeme postupovat:
1. Žampiony omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je okapat v sítku. Po okapání je oloupeme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a restujeme asi 2-3 minuty, dokud lehce nezhnědnou.
2. Příprava omáčky: Rozpustíme máslo v hrnci, přidáme mouku, sůl a dobře promícháme. Postupně rozmícháváme směs s mlékem, parmazánem a metličkou mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Omáčku necháme vařit na mírném ohni 5-6 minut. Během vaření se omáčka zahustí a je nutné ji neustále míchat, aby se nepřichytla na dno hrnce. Po zhoustnutí odstavíme z ohně a ochutíme solí a pepřem. Do směsi přidáme smetanu, rozdrcený česnek a promícháme, dokud se nespojí.
3. Vymažeme máslem obdélníkovou formu, vložíme do ní žampiony a přelijeme bílou omáčkou. Na omáčku rovnoměrně rozetřeme vrstvu strouhaného sýra. Můžete použít také směs sýrů, například ementál s cheddarem a parmazánem.
4. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 25-30 minut. Sýr by měl být zlatavý a krásně zapečený.
Jak jednoduché, viď? 🙂
Dobrou chuť!