Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému

Připravte se na nezapomenutelný zážitek s naším receptem na nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému. Koláč je ideální pro speciální příležitosti nebo jako luxusní dezert pro rodinné oslavy. Příprava může být trochu náročnější, ale výsledek stojí za to – vaši hosté budou ohromeni jak jeho chutí, tak i elegantním vzhledem.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Zdroj: gustoase.net

Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému

Co budeme potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 5 bílků
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 5 lžic mouky
  • polovina sáčku prášku do pečiva
  • špička nože soli

Suroviny na krém:

  • 5 žloutků
  • 150 g cukru
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 4 lžíce škrobu (nebo mouky)
  • 500 ml mléka
  • 120 g kávové čokolády
  • 250 g másla s 80% tukem

Suroviny na karamelový krém:

  • 12 lžic cukru
  • 250 g másla s 80% tukem
  • 8 žloutků
  • 250 g pražených neloupaných lískových oříšků

Další ingredience:

  • 100 ml šťávy z ananasového kompotu
  • 20 jednoduchých sušenek
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 1 sáček cappuccina 3v1

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Do mísy dáme bílky, přidáme sůl a šleháme, dokud nevznikne pěna, poté postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nezískáme pevnou pěnu. Postupně přiléváme olej a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promícháme a směs nalijeme do plechu o rozměrech 25×35 cm vyloženého pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut. Necháme těsto vychladnout v plechu.

2. Příprava čokoládového krému: Žloutky šleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme škrob (nebo mouku) a tenkým pramínkem mléko, přičemž neustále mícháme. Směs dáme do hrnce a vaříme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Sejmeme z ohně a přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, samostatně šleháme, dokud nevznikne pěna, poté postupně přidáváme krém do másla. Mícháme, dokud nezískáme jemný krém.

Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Zdroj: gustoase.net

3. Příprava karamelového krému: Do nepřilnavého hrnce dáme 8 lžic cukru a rozpustíme je na mírném ohni. Neustále mícháme dřevěnou lžící, aby se cukr nepřipálil, protože by krém zhořkl. Přidáme máslo při pokojové teplotě a mícháme 2-3 minuty. Zbylý cukr utřeme se žloutky a přidáme do směsi cukru a másla. Dobře promícháme a přidáme pražené lískové oříšky. Vaříme na mírném ohni, dokud krém nezhoustne, poté ohně vypneme a necháme krém vychladnout do pokojové teploty.

Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Zdroj: gustoase.net

4. Šleháme smetanu, dokud neztuhne, poté přidáme cappuccino a šleháme, dokud není směs dokonale spojená.

5. Sestavení dortu: Na plochý plech položíme těsto. Případné nerovnosti na těstě odstraníme nožem, aby bylo těsto perfektně rovné. Těsto promáčíme a na vrch rozetřeme bohatou vrstvu čokoládového krému. Na krém položíme vedle sebe sušenky. Sušenky nenamáčíme do kompotu, protože změknou od krému.

Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Zdroj: gustoase.net

6. Na sušenky rozetřeme zbytek krému a na vrch rovnoměrně rozetřeme karamelový krém. Vyhladíme a ozdobíme ušlehanou smetanou smíchanou s cappuccinem. Ozdobíme strouhanou čokoládou. Dort dáme chladit na 2-3 hodiny, poté můžeme krájet a podávat.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!

Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Zdroj: gustoase.net