Připravte se na nezapomenutelný zážitek s naším receptem na nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému. Koláč je ideální pro speciální příležitosti nebo jako luxusní dezert pro rodinné oslavy. Příprava může být trochu náročnější, ale výsledek stojí za to – vaši hosté budou ohromeni jak jeho chutí, tak i elegantním vzhledem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nadýchaný koláč se sušenkami, čokoládovým krémem a lískovými oříšky v karamelovém krému
Co budeme potřebovat:
Suroviny na těsto:
- 5 bílků
- 5 lžic cukru
- 3 lžíce oleje
- 5 lžic mouky
- polovina sáčku prášku do pečiva
- špička nože soli
Suroviny na krém:
- 5 žloutků
- 150 g cukru
- 3 sáčky vanilkového cukru
- 4 lžíce škrobu (nebo mouky)
- 500 ml mléka
- 120 g kávové čokolády
- 250 g másla s 80% tukem
Suroviny na karamelový krém:
- 12 lžic cukru
- 250 g másla s 80% tukem
- 8 žloutků
- 250 g pražených neloupaných lískových oříšků
Další ingredience:
- 100 ml šťávy z ananasového kompotu
- 20 jednoduchých sušenek
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 sáček cappuccina 3v1
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy dáme bílky, přidáme sůl a šleháme, dokud nevznikne pěna, poté postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud nezískáme pevnou pěnu. Postupně přiléváme olej a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promícháme a směs nalijeme do plechu o rozměrech 25×35 cm vyloženého pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut. Necháme těsto vychladnout v plechu.
2. Příprava čokoládového krému: Žloutky šleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme škrob (nebo mouku) a tenkým pramínkem mléko, přičemž neustále mícháme. Směs dáme do hrnce a vaříme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne. Sejmeme z ohně a přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, samostatně šleháme, dokud nevznikne pěna, poté postupně přidáváme krém do másla. Mícháme, dokud nezískáme jemný krém.
3. Příprava karamelového krému: Do nepřilnavého hrnce dáme 8 lžic cukru a rozpustíme je na mírném ohni. Neustále mícháme dřevěnou lžící, aby se cukr nepřipálil, protože by krém zhořkl. Přidáme máslo při pokojové teplotě a mícháme 2-3 minuty. Zbylý cukr utřeme se žloutky a přidáme do směsi cukru a másla. Dobře promícháme a přidáme pražené lískové oříšky. Vaříme na mírném ohni, dokud krém nezhoustne, poté ohně vypneme a necháme krém vychladnout do pokojové teploty.
4. Šleháme smetanu, dokud neztuhne, poté přidáme cappuccino a šleháme, dokud není směs dokonale spojená.
5. Sestavení dortu: Na plochý plech položíme těsto. Případné nerovnosti na těstě odstraníme nožem, aby bylo těsto perfektně rovné. Těsto promáčíme a na vrch rozetřeme bohatou vrstvu čokoládového krému. Na krém položíme vedle sebe sušenky. Sušenky nenamáčíme do kompotu, protože změknou od krému.
6. Na sušenky rozetřeme zbytek krému a na vrch rovnoměrně rozetřeme karamelový krém. Vyhladíme a ozdobíme ušlehanou smetanou smíchanou s cappuccinem. Ozdobíme strouhanou čokoládou. Dort dáme chladit na 2-3 hodiny, poté můžeme krájet a podávat.
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!