Čokoládový koláč s ořechy a kávou: Luxusní dezert pro každou příležitost

Připravte se na opravdový kulinářský zážitek s tímto luxusním čokoládovým koláčem s ořechy a kávou. Tento dezert je skutečným potěšením pro všechny milovníky čokolády, kombinující bohatou chuť čokolády s křupavými ořechy a jemným nádechem kávy. Užijte si každé sousto tohoto šťavnatého, aromatického a nezapomenutelného čokoládového koláče!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Čokoládový koláč s ořechy a kávou: Luxusní dezert pro každou příležitost
Zdroj: gustoase.net

Čokoládový koláč s ořechy a kávou

Co budeme potřebovat:

Suroviny na korpus:

  • 200 g cukru
  • 300 g mouky
  • 210 ml mléka
  • 50 g kakaa
  • 250 g másla s 80% tukem
  • 4 vejce
  • 10 g prášku do pečiva

Suroviny na promáčení:

  • 200 ml tekuté kávy
  • 2 lžičky rumu nebo rumové esence

Suroviny na polevu:

  • 350 g čokolády na vaření
  • 2 lžičky oleje
  • 150 g celých ořechových jader

Jak budeme postupovat:

1. Příprava korpusu: V hrnci na mírném ohni vaříme cukr smíchaný s kakaem, mlékem a máslem. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a směs začne vařit, poté oheň vypneme a necháme směs úplně vychladnout.

2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přidáváme do čokoládové směsi a mícháme asi 2-3 minuty. Postupně přidáváme vejce, po každém dobře promícháme.

3. Plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj směs a rovnoměrně ji rozetřeme špachtlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180˚C asi 30-35 minut. Po upečení vyndáme korpus z trouby, propícháme ho po celé ploše špejlí a polijeme směsí kávy a rumu nebo rumové esence.

4. Příprava polevy: Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni spolu se dvěma lžičkami oleje. Olej zajistí, aby poleva neztuhla. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, pak ji sejmeme z vodní lázně a přidáme nasekaná ořechová jádra. Dobře promícháme a nalijeme na korpus. Rovnoměrně rozetřeme a necháme dort vychladnout v lednici asi 2-3 hodiny, poté můžeme krájet a podávat.

Čokoládový koláč s ořechy a kávou: Luxusní dezert pro každou příležitost
Zdroj: gustoase.net

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!