Připravte se na opravdový kulinářský zážitek s tímto luxusním čokoládovým koláčem s ořechy a kávou. Tento dezert je skutečným potěšením pro všechny milovníky čokolády, kombinující bohatou chuť čokolády s křupavými ořechy a jemným nádechem kávy. Užijte si každé sousto tohoto šťavnatého, aromatického a nezapomenutelného čokoládového koláče!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový koláč s ořechy a kávou
Co budeme potřebovat:
Suroviny na korpus:
- 200 g cukru
- 300 g mouky
- 210 ml mléka
- 50 g kakaa
- 250 g másla s 80% tukem
- 4 vejce
- 10 g prášku do pečiva
Suroviny na promáčení:
- 200 ml tekuté kávy
- 2 lžičky rumu nebo rumové esence
Suroviny na polevu:
- 350 g čokolády na vaření
- 2 lžičky oleje
- 150 g celých ořechových jader
Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu: V hrnci na mírném ohni vaříme cukr smíchaný s kakaem, mlékem a máslem. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a směs začne vařit, poté oheň vypneme a necháme směs úplně vychladnout.
2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přidáváme do čokoládové směsi a mícháme asi 2-3 minuty. Postupně přidáváme vejce, po každém dobře promícháme.
3. Plech vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj směs a rovnoměrně ji rozetřeme špachtlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180˚C asi 30-35 minut. Po upečení vyndáme korpus z trouby, propícháme ho po celé ploše špejlí a polijeme směsí kávy a rumu nebo rumové esence.
4. Příprava polevy: Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ji ve vodní lázni spolu se dvěma lžičkami oleje. Olej zajistí, aby poleva neztuhla. Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, pak ji sejmeme z vodní lázně a přidáme nasekaná ořechová jádra. Dobře promícháme a nalijeme na korpus. Rovnoměrně rozetřeme a necháme dort vychladnout v lednici asi 2-3 hodiny, poté můžeme krájet a podávat.
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!