Domácí loupáky jsou výborné a jednoduché pečivo, které si můžete snadno připravit doma. Jsou skvělé k snídani, svačině nebo jen tak k zakousnutí. Postup je poměrně jednoduchý a výsledek je lákavě chutný.
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého droždí
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru krupice
- 1 žloutek
- 70 g rozpuštěného másla
- Špetka soli
- 180 ml vlažného mléka
Postup přípravy:
1) Zadělání těsta: Zadělejte těsto tradičním způsobem nebo použijte program těsto v pekárně. Smíchejte mouku, droždí, vanilkový a krupicový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a vlažné mléko.
2) Kynutí těsta: Nechte těsto vykynout přibližně hodinu.
3) Formování rohlíků: Rozdělte těsto na osm (nebo více) stejných dílů. Z každého dílu vyválejte ovál, zarolujte a strany mírně ohněte do tvaru rohlíku.
4) Další kynutí: Přendejte rohlíky na plech a nechte ještě 30 minut kynout.
5) Pečení: Potřete rohlíky rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova.
6) Dokončení: Po upečení ihned přendejte rohlíky na talíř a nechte je vychladnout.
Tip na servírování:
Domácí loupáky můžete podávat s máslem, marmeládou, nebo jako doplněk k sýrům a šunkám. Jsou vynikající teplé i studené.
Vyzkoušejte také: Neuvěřitelně osvěžující Macecha řezy, které vám doslova rozpustí chuťové buňky
Závěr:
Připravit si domácí loupáky není vůbec těžké a výsledkem je chutné a voňavé pečivo, které si může užít celá rodina.