Išlské koláčky s čokoládovým krémem jsou klasikou, která se předává z generace na generaci a stala se top receptem našich babiček. Tyto malé, ale výrazné sladké pochoutky, s bohatým čokoládovým krémem uprostřed, jsou symbolem tradičního pečení a domácí pohody. Připravte si tyto oblíbené koláčky podle osvědčeného receptu a nechte se unést chuťovými vzpomínkami na dětství.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Išlské koláčky s čokoládovým krémem
Co budeme potřebovat:
Suroviny na těsto:
- 300 g mouky
- 250 g másla s 82% tukem
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých ořechů
- 1 lžička kakaa (volitelné)
Suroviny na krém:
- 200 g hořké čokolády s 80% kakaa
- 200 ml tekuté smetany
- 1 lžička pomerančové esence
Suroviny na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 2 lžíce oleje
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Máslo necháme při pokojové teplotě a dáme ho do mísy. Přidáme moučkový cukr a mícháme, dokud směs nezhustne a cukr se nerozpustí.
2. Do směsi přidáme mleté ořechy, kakaový prášek (pokud používáme), mouku a směs mícháme špachtlí, dokud nevznikne homogenní těsto. Těsto bude měkké a lepkavé. Pokud je příliš měkké, přidejte trochu mouky. Hustota těsta závisí na použité mouce.
3. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme do mrazáku na přibližně 10 minut. Po 10 minutách těsto vyjmeme, mezi dvěma potravinářskými fóliemi ho rozválíme na středně silný plát. Po rozválení odstraníme vrchní fólii a pomocí sklenice vykrajujeme kruhy z těsta. Kruhy opatrně odstraníme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
4. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme přibližně 5-10 minut, dokud nezačnou okraje lehce hnědnout. Po upečení necháme koláčky vychladnout než je naplníme krémem.
5. Příprava krému: Tekutou smetanu zahřejeme, ale nevaříme. Po zahřátí ji sejmeme z ohně, přidáme na kousky nalámanou čokoládu, pomerančovou esenci a mícháme, dokud nevznikne hladký krém. Krém necháme v lednici asi 2 hodiny ztuhnout.
6. Sestavení dortu: Vyjmeme krém z lednice a dva koláčky ním slepíme.
7. Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni spolu s olejem a polejeme jím koláčky.
8. Na střed koláčku dáme lžičku polevy a provádíme kruhové pohyby lžičkou po povrchu koláčku, aby se poleva rovnoměrně rozetřela a lehce stékala po okrajích.
9. Po zglazurování všech koláčků necháme asi 10-25 minut při pokojové teplotě ztuhnout polevu, poté je dáme do lednice přes noc. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření! 🙂