Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet

Jablečný koláč je klasikou, která nikdy nezklame, a náš recept na tradiční jablečný koláč s rozinkami je přesně to, co potřebujete pro zvláštní příležitosti nebo jen pro pohodové odpoledne u šálku čaje. Připravte si tento lahodný jablečný koláč s rozinkami a uvidíte, že se stane novým oblíbeným receptem ve vaší rodině!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

Tradiční jablečný koláč s rozinkami

Co budeme potřebovat:

Suroviny na těsto:

  • 500 g mouky
  • 200 g másla s 80 % tuku
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 200 g smetany s 12 % tuku
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžička citronové šťávy

Suroviny na náplň:

  • 1,5 kg jablek
  • 1 lžíce plná skořice
  • 150 g cukru
  • 50 g másla
  • 150 g rozinek
  • 150 g strouhaných sušenek

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta: Mouku dáme do hluboké mísy. Přidáme máslo při pokojové teplotě, vejce rozšlehaná jako na omeletu, cukr, prášek do pečiva, smetanu udržovanou při pokojové teplotě, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Všechny ingredience dobře promícháme a hněteme rukou, dokud nezískáme elastické těsto, které lze válet válečkem. Pokud uznáte, že je třeba přidat mouku, můžete přidat 3-4 lžíce mouky. Získané těsto rozdělíme na dvě stejné koule. Každou kouli zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice asi na 1 hodinu.

2. Příprava náplně: Jablka umyjeme a nastrouháme je na hrubém struhadle s kůrou. Pokud máte rádi jablka bez kůry, můžete je oloupat před struháním. Nastrouhaná jablka vymačkáme a přidáme k nim cukr, rozinky a skořici. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme směs jablek. Restujeme asi 10 minut, poté vypneme plamen a necháme vychladnout.

Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

3. Sestavení koláče: Po 1 hodině vyndáme těsto z lednice a vyválíme na plát o tloušťce přibližně 5 mm.

Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

4. Připravíme plech o velikosti 20×30 cm, vyložíme ho pečicím papírem a položíme na něj první plát těsta. Okraje upravíme podle velikosti plechu. Na těsto rovnoměrně rozložíme strouhané sušenky a jablkovou náplň.

Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net
Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

5. Náplň překryjeme druhým plátem těsta, který zlehka propícháme vidličkou. Z odřezaných okrajů těsta můžeme vytvořit dekorativní listy na koláč, které položíme na druhý plát.

Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

6. Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 35 minut. Poté vypneme troubu a vyjmeme koláč. Necháme vychladnout, posypeme vanilkovým cukrem a můžeme podávat.

Tradiční jablečný koláč s rozinkami: Recept, který musíte vyzkoušet
Zdroj: gustoase.net

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při pečení!

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.