Přemýšlíte, jak si zpříjemnit víkend? Vyzkoušejte náš recept na domácí hruškovo-čokoládový koláč, který je ideální pro ty chvíle, kdy se chcete věnovat pečení a zároveň si pochutnat na něčem výjimečném. Připravte si tento lahodný koláč a užijte si jeho úžasnou chuť spolu s rodinou nebo přáteli během odpočinkového víkendu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí hruškovo-čokoládový koláč
Co budeme potřebovat:
- 220 g mouky
- 250 g smetany na šlehání s 35% tuku
- 3 vejce
- 120 g cukru
- 25 g kakaa
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lahvička vanilkové esence
- 50 ml suchého červeného vína
- 4 hrušky
- 280 g tmavé čokolády
- 20 g másla
- 20 g lískových ořechů
Jak budeme postupovat:
1. Smetanu na šlehání dáme do mísy a šleháme, dokud se trochu nezpevní, poté přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání, dokud směs neztuhne, a to tak, že když obrátíme mísu, směs nepadá.
2. Do směsi postupně přidáváme vejce a šleháme na nízké rychlosti. Po přidání všech vajec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Směs mícháme pomocí špachtle pohyby zdola nahoru, dokud se vše dokonale nespojí.
3. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo plátky podle preference a smícháme s vanilkovou esencí a vínem, necháme asi 10 minut stát, pak přidáme do směsi i s vínem.
4. Formu o velikosti 24 cm vymažeme máslem, nalijeme do ní směs a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 35-40 minut v závislosti na vaší troubě.
5. Po upečení necháme dort vychladnout ve formě.
6. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s 1 lžičkou másla, poté ji rozlijeme přes dort a ozdobíme nasekanými lískovými ořechy.
Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření! 🙂