Pečený vepřový bůček je klasikou, která nikdy nezklame. Představujeme vám náš lahodný a sytý recept, který je ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Tento recept přináší šťavnaté a křupavé chutě, které jsou charakteristické pro pečený vepřový bůček. Jeho sytá a uchvacující chuť zaujme každého milovníka dobrého jídla.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečený vepřový bůček
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg vepřového bůčku s kůží
- 1 lžička hrubé soli
- 1 lžička bobulí jalovce
- 1 lžička celého černého pepře
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 600 ml vývaru nebo suchého bílého vína
- 2 lžíce oleje
- 5 stroužků česneku
Jak budeme postupovat:
1. Dobře umyjte maso a poté jej osušte, aby bylo zcela suché.
2. Pomocí ostrého nože nařízněte kůži do čtverečků nebo pruhů podle vašeho přání. Potřete solí a olejem.
3. Rozdrťte nebo umelte bobule jalovce, poté je smíchejte s pepřem, sušeným tymiánem, rozdrceným česnekem a trochou soli. Potřete maso touto směsí, dbejte na to, aby směs pronikla i do děr v kůži.
4. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vložte maso do pekáče a dejte ho péct na 15 minut.
5. Poté snižte teplotu trouby na 170 stupňů Celsia a přilijte polovinu vývaru nebo vína. Nechte maso péct v troubě ještě hodinu.
6. Přidejte zbytek vývaru nebo vína a nechte maso v troubě ještě další hodinu.
7. Po dvou hodinách pečení vypněte troubu a nechte maso odpočívat 20 minut. Pokud chcete, můžete před podáváním odstranit kůži.
Tipy: Pro krupavější kůži můžete maso před pečením osmahnout na pánvi.
Pečený bůček je chutný a sytý recept, který ocení každý. Podávejte s přílohou zeleniny, hrášku nebo brambor.
Dobrou chuť!